Nálada v Německu padá, periferiím tuhne úsměv na rtech

23.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Poslední čísla z Německa pustila na trhy studenou sprchu. Nálada v německém průmyslu (PMI) se překvapivě propadla druhý měsíc v řadě na 48,1 bodu, což indikuje pokles v největší ekonomice eurozóny.

Navíc výrazně zrychlil propad subindexu zahraničních objednávek, které jsou stále živnou půdou německé ekonomiky. Francouzská nálada a první odhad indexu za celou eurozónu také zaznamenaly propad. To je trochu rána pod pás teorii, že periferie eurozóny budou sice procházet peklem (bolestivou restrukturalizací a odbouráváním finanční páky), Německo ale současně může díky masivní peněžní expanzi ECB zrychlovat. Strach ze slabých výkonů Německa včera srazil akciové trhy a poslal vzhůru výnosy dluhopisů na periferií - španělský desetiletý výnos se poprvé od ledna vrátil nad 5,5%.

Za slabšími čísly z Berlína může být hned několik faktorů. Za prvé, pro Němce poměrně důležitá Čína dál zpomaluje, což znovu potvrdil i březnový propad nálady v čínském průmyslu. Za druhé, i když v dolarových cenách ropa zůstává relativně levná, v eurech v roce 2012 lámala rekordy, a to může brát řadě evropských podnikatelů vítr z plachet. A za třetí, v řadě slabých periferních ekonomik se vlivem nového kola úspor zrychluje propad domácí poptávky. Krom jiného to například potvrzují poslední propady registrací nových automobilů - v Itálii jsou meziročně skoro o 20% nižší. To německému exportérovi rozhodně nezlepšuje náladu.

Na druhou stranu, na pesimistickou notu v Německu je možná příliš brzy. Peněžní mega-injekce ECB ( ta prostřednictvím tříletých repo operací poslala do ekonomiky okolo 1 biliónu eur) zatím v reálné ekonomice nemusí být patřičně cítit. Zatímco na finanční trhy přinesla zklidnění prakticky okamžitě, v reálné ekonomice bývá peněžní stimul cítit s větším zpožděním. Špatné německé PMI také zatím kontrstují s ostře sledovaným indexem německé podnikatelské nálady Ifo, který roste čtvrtý měsíc v řadě a v historii měl lepší vazbu na průběh německého hospodářského cyklu. Proto se s přelazením na pesimistickou notu vyplatí počkat alespoň do příštího týdne, kdy bude zveřejněn březnový výsledek indexu Ifo.


Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz