Forbes: Místo pro podnikání v USA se vyplatí promyslet

06.04.2012 | , Finance.cz
DANĚ


Podmínky pro byznys a možnosti pracovního uplatnění se v USA výrazně liší. Volba sídla společnosti může firmě ušetřit významné částky na daních a nákladech pro podnikání. Některé americké státy jsou považovány téměř za „daňové ráje“.

Nižší náklady jsou pro byznys velmi důležité. Každoročně mnoho firem mění své sídlo i výrobní závody. Ekonomická krize v posledních letech změnila podnikatelské podmínky v USA. Nejvýhodnější podmínky pro byznys jsou nyní ve státech střední Ameriky, které dle hodnocení časopisu Forbes nabízejí lepší podmínky k podnikání než státy při pobřeží. Kde jsou lepší podmínky pro byznys, tam nachází lepší pracovní uplatnění i zaměstnanci.

Jaké oblasti jsou hodnoceny?

V sestaveném žebříčku časopisem Forbes je hodnoceno 200 oblastí s nejlepšími podmínkami pro podnikání a kariéru. Největší oblastí je městská oblast New York (11,6 miliónů obyvatel), nejmenší Kalifornie (252 tisíc obyvatel). Hodnotí se např. výše obchodních nákladů, ekonomický výhled do budoucnosti, kupní síla místních obyvatel či kvalita života, ale také náklady na bydlení, růst pracovních míst v nejbližších třech letech, vzdělanost obyvatelstva, růst příjmů obyvatel, míra kriminality či kulturní a rekreační možnosti.

Propojení s univerzitami

Univerzitním městům se tradičně ekonomicky daří. Hlavním motorem ekonomického růstu jsou nové myšlenky, inovace, kreativita. V okolí unizerzit mohou tedy firmy získávat kvalitní pracovní sílu. Vzdělané obyvatelstvo je cestou, jak mohou jednotlivé regiony přilákat investory a nové společnosti. Propojenost s univerzitami je šancí, jak zvyšovat podíl nových technologií ve firmě. Především právě proto jsou nejlepší podmínky pro podnikání v Raleigh v severní Karolíně. Regionu se totiž daří významně těžit z přítomnosti tří univerzit v okolí (University of North Carolina, Duke university a North Carolina State). Počet obyvatel v Raleigh v posledních pěti letech stoupl, především z důvodu přistěhování. Významné firmy zde založily svoji pobočku. Podprůměrné náklady na podnikání a vzdělaé obyvatelstvo, to jsou hlavní důvodu ekonomického růstu tohoto regionu. Obdobná situace je i v dalších oblastech v první patnáctce.

Texas – minimální daně

Daň z příjmu fyzických osob či právnických osob se odvádí v USA na třech úrovních: federální, státní a místní. Zatímco federální daň je všude stejná, tak místní daně se značně liší. V sedmi amerických státech (Aljaška, Florida, Nevada, Jižní Dakota, Texas, Washington, Wyoming) se státní daň z příjmu neplatí vůbec. V Texasu jsou tedy příznivé daňové podmínky, to je jeden z hlavních důvodů, proč v elitní desítce jsou tři oblasti právě z Texasu. Texas těží s velkého naftového bohatství a rozvinutého průmyslu. V mnoha městech se neplatí dokonce daň z majetku. Podnikatelské klima ovlivňuje i prodejní daň. V USA není totiž zavedena DPH, ale prodejní daň. Daň z prodeje je plně v kompetenci jednotlivých států. Hned v pěti amerických státech není všeobecná prodejní daň vůbec zavedena. Jedná se o Aljašku, Delaware, Montanu, New Hampshire a Oregon. Z velkých měst je největší zdanění v Chicagu (10,25 %), v Los Angeles (9,75 %), San Francisku a Seattlu (9,5 %), Phoenixu (9,5 %), New Orleansu (9 %).

Den daňové svobody

V amerických státech je poměrně velmi sledovaným ukazatelem den daňové svobody. Tento den rozděluje rok na dvě části:

  • v prvním období vydělávají občané peníze pro stát na pokrytí státních výdajů
  • v druhém období vydělávají občané peníze již sami pro sebe

V roce 2011 byl v USA den daňové svobody 12. duben. Jednotlivé státy mají v USA značnou svobodu v daňové oblasti, a proto se den daňové svobody mezi jednotlivými státy liší. Nejdříve přestávali na stát pracovat v Mississippi (26. března), Tennessee (27. března) a Severní Karolíně (29. března). Naopak nejdéle na stát pracovali v Connecticutu (2. května), New Jersey (29. dubna) a New Yorku (24. dubna).  V USA je však poměrně vysoké progresivní zdanění, kdy s rostoucím příjmem stoupá efektivní zdanění. V Connecticutu jsou přitom nejvyšší příjmy než v jiných státech, stejně tak v New Yorku, Washingtonu nebo Texasu, proto je v těhto státech den daňové svobody později.

Tabulka: Nejlepší místa pro byznys a kariéru v USA

Pořadí Město  Stát
1
Raleigh
Severní Karolína
2
Des Moines Iowa
3
Provo Utah
4
Lexington Kentucky
5
Fort Collins Colorado
6
Nashville Tennessee
7
Austin Texas
8
San Antonio Texas
9
Denver Colorado
10
Dallas Texas
11
Cedar Rapids Iowa
12
Lincoln Nebraska
13
 Seattle Washington
14
Louisville Kentacky
15
Portland Oregon


Pramen: Forbes – The Best Places for Business and Careers

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ