ANALÝZA: G7 volí tvrdší slova, k činům má však stále daleko

16.02.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Dealeři na devizových trzích si možná napříště rozmyslí, než začnou vyvíjet tlak na další oslabování dolaru. Vyspělé země skupiny G7 totiž v sobotu varovaly před negativním vlivem prudkých výkyvů devizových kursů na světovou ekonomiku.

Na druhou stranu však nyní může začít vleklý souboj vůlí vlád a finančních trhů. Dealeři zatím vyhodnocují, co vlastně definují pojmy "nadměrná volatilita" a "neuspořádané trhy" a zda se země G7 mlčky dohodly, že začnou koordinovaně jednat, jakmile - a pokud vůbec - dojde k jejich naplnění.

Analytici uvedli, že sobotní prohlášení skupiny G7 by mohlo především zvýšit dosud relativně nízkou pravděpodobnost intervence centrální banky za účelem zbrzdění dalšího prudkého poklesu dolaru vůči euru. Dodávají však, že samotná intervence zřejmě dlouhodobý trend oslabování americké měny nezvrátí.

"Začneme-li všichni rozebírat tento vzkaz, možná zjistíme, že se Evropané a Američané ještě shodnou na výroku, ne však už na jeho interpretaci," řekl Steven Englander, hlavní stratég pro severoamerické devizové trhy ze společnosti Barclays Capital v New Yorku.

"Pravděpodobná míra, do jaké bude G7 spolupracovat při plnění tohoto prohlášení, je zřejmě docela omezená," dodal.

Ministři financí a centrální bankéři skupiny G7 zakončili dvoudenní setkání v luxusním středisku na Floridě tradičním komuniké, jímž se pokusili zklidnit netrpělivé devizové trhy a utěšit Evropany. Ti se obávají, že by růst eura mohl vážně poškodit jejich ekonomický růst.

"Nadměrná volatilita a neuspořádané pohyby devizových kursů nejsou žádoucí pro ekonomický růst," uvádí se v prohlášení G7. "Budeme nadále pečlivě sledovat vývoj na devizových trzích a spolupracovat, jak bude třeba."

Prohlášení Spojených států, Velké Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska je promyšlenou snahou čelit následkům, jež měla jejich výzva z loňského září za "větší flexibilitu" měn. Dubajský apel vyvolal silné výprodeje americké měny a dolar od té doby ztratil k euru asi 10 procent.

Za uplynulé dva roky klesl dolar k euru zhruba o 30 procent a o 20 procent oslabil vůči jenu.

Země G7 u příležitosti svého nynějšího setkání na Floridě tuto výzvu k větší pružnosti zopakovaly, ale přeformulovaly ji tak, aby byla namířena na "významné země nebo ekonomické oblasti, které takovou flexibilitu postrádají".

Jde o zjevnou narážku mířenou na asijské země, které drží fixní kursy svých měn vůči jiným měnám - jako to dělá Čína s kursem jüanu vůči dolaru - nebo pravidelně intervenují na devizových trzích, aby kurs měny alespoň ovlivňovaly.

V prohlášení se nicméně neobjevila konkrétní zmínka právě o Japonsku, které prostřednictvím enormních nákupů dolarů soustavně bojuje za přiškrcení silného jenu. Pro Japonsko to zjevně znamená jistou útěchu a výzva ke stabilitě na devizových trzích Japonce pravděpodobně také potěšila.

NEOCHOTA SPECIFIKOVAT

Při vědomí dlouhých hodin dohadování a debatování, aby bylo dosaženo společného jazyka mezi všemi sedmi členy, nebyli ministři a centrální bankéři skupiny G7 v sobotu ochotni jakkoli se odchýlit od znění svého komuniké či jej blíže specifikovat.

Jediné náznaky vzešly od evropské delegace, jež zdůraznila, že prohlášení má signalizovat, že výzvy k větší pružnosti fixních asijských měn by si nikdo neměl plést s jejich pohledem na pohyby eura vůči dolaru.

Určitý náhled poskytl také guvernér kanadské centrální banky David Dodge. Ten řekl, že prohlášení G7 nemusí nutně znamenat, že by směnné kursy byly neuspořádané již nyní, ale je spíše varováním před touto možností.

Někteří analytici říkají, že ačkoli se nyní zvýšila pravděpodobnost intervence na podporu dolaru, trhy zřejmě trend nezmění, dokud nebude takové opatření hrozit zcela bezprostředně.

Devizový stratég společnosti Merrill Lynch v New Yorku Marcel Kasumovich řekl, že trhy budou nadále vyvíjet tlak na růst eura, ale budou se zřejmě muset potýkat s vyšším rizikem intervence ze strany Evropské centrální banky.

"Myslím, že jsme intervenci mnohem blíž. Kdyby se euro mělo brzy vyšplhat na rekordní maxima, řekněme už v pondělí, pak podle mého názoru stoupne pravděpodobnost intervence v Evropě značnou měrou," řekl Kasumovich.

Vezmeme-li v úvahu, že Spojeným státům nebude slabý dolar, podporující export, ve volebním roce vadit, pak získání souhlasu Washingtonu s tímto varováním lze svým způsobem brát jako vítězství.

Jazyk skupiny G7 se nakonec velmi přiblížil tónu, k němuž se v několika posledních týdnech uchýlili ministři financí eurozóny a Evropská centrální banka.

Analytici se však domnívají, že může být čím dál obtížnější podpořit slova skutečnými činy.

"Evropané něco získali, jenže definice nadměrné volatility neznamená pro jednoho totéž co pro druhého," uvedl Greg Anderson, vrchní devizový stratég banky ABN Amro v Chicagu.

Zdroj: Reuters, 9.2.2004 (Autor: Boca Raton, Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU