Zatímco Poláci a Maďaři připravují obranné hráze, Fed a ECB vyčkávají

08.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odmyslíme-li si nedávné snížení úrokových sazeb v Austrálii a včerejší redukci úroků v Číně pak je zřejmé, že tvůrci hospodářských politik ve zbytku světa zaujali momentálně vyčkávací taktiku.

Není přitom pochyb na co se čeká - jsou to řecké parlamentní volby, které proběhnou "až" příští víkend. Je přitom dost možné, že tato vyčkávací taktika byla upečena na úterní telefonické konferenci zemí G7, jež se zúčastnili i šéfové ECB, resp. Fedu. Obě centrální banky přitom měly v posledních dvou hodinách možnost učinit před blížícím se dnem zúčtování preventivní obranný výstřel. Jak víme tak ECB i Fed se (skrze včerejší vystoupení svého šéfa Bernankeho) k něčemu takovému neodhodlaly.
 
To naši regionální souputníci v Maďarsku a Polsku nehodlají před řeckými volbami ponechat nic náhodě a již staví obranné valy proti možné nákaze. Maďarský premiér chtěl tuto činnost dokonce pozvednout na mezistátní úroveň, když žádal ostatní země z regionu, aby k potenciálnímu finančnímu šoku zaujal celý region společný postoj. Vcelku logicky nápad premiéra Orbána nenašel ani v ČR a ani v Polsku pochopení. Zatímco Poláci sází na své dobré vztahy s Bruselem, ECB a MMF, které jim v případě nouze snadno zajistí dostatečnou eurovou likviditu, pak ČR má již tradičně spíše problém s tím, že nechce být s ostatními východoevropskými ekonomikami dávána do jednoho pytle. Úvěry v cizích měnách, které v případě finanční nákazy budou hlavním generátorem problémů ve východní Evropě, jsou totiž v případě české ekonomiky zanedbatelnou položkou.
 
Mají-li přitom řecké volby českou ekonomiku ohrozit, tak je to skrze výkon německého hospodářství. Půjde-li ten po 17. červnu "do kytek" přijde český export o zakázky a teprve poté budeme mít zaděláno na vážný problém.

Autor působí jako analytik ČSOB (jcermak@csob.cz)

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU