Jaká je výše státní podpory k hypotékám?

03.03.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypoték jsou v poslední době pro klienty velmi příznivé. Díky jejich relativně nízké výši, však klesají nebo jsou nulové podpory k hypotečním úvěrům…

Hypoteční úvěr je úvěr na investice do nemovitostí. To znamená, že ji jej lidé berou často i na mnoho stovek tisíc korun. Půjčka ve výši přes milión korun je pro mnohé z nich splatitelná pouze v případě, pokud je doba splácení dlouhá. U hypoték to může být 20-30 let. Teprve pro tyto doby splatnosti se splátka úvěru dostává do takové relace, aby ji klient byl schopen ze svého měsíčního rozpočtu zvládnout.

Dnes je situace lepší v tom, že jsou poněkud nižší úroky a tím i splátka. Přesto však každá koruna, kterou lze ušetřit přijde každému k dobru. Asi i proto se naše čtenářka ptá na poskytovanou státní podporu k hypotečním úvěrům.

Otázka naší čtenářky zní:
„Dobrý den, zajímalo by mne jaká je výše státní podpory na hypoteční úvěr v tomto roce? Děkuji za odpověď.“

Odpověď poradce:
„Dobrý den, od 1.2.2004 je výše státní podpory na hypoteční úvěr 1%. Podmínky pro její poskytnutí jsou následující: žadatelé o úvěr musí být mladší 36-ti let a nemají ve vlastnictví žádnou nemovitost. Pořizovaná nemovitost musí být starší dvou let od kolaudace. O tuto státní podporu zažádáte prostřednictvím banky, ve které budete podepisovat úvěrovou smlouvu. Dále stát poskytuje mladým lidem (opět je tu nutná podmínka, že dotyčný nesmí v roce podání žádosti dovršit 36 let věku) zvýhodněný úvěr na novou výstavbu bytu nebo rodinného domu, a to ve výši 200 000 Kč. Úroková sazba je 3%, maximální délka splatnosti 10 let. Tento úvěr je možné kombinovat s hypotékou. Další informace o tomto zvýhodněném úvěru vám poskytnou ve Státním fondu rozvoje bydlení na tel.: 221 771 611.“

K vyčerpávající odpovědi poradce, již není mnoho co dodávat. Snad jen pokud tazatelka měla spíše na mysli podporu hypotečních úvěrů na novou výstavbu, tak ta se díky nízkým úrokovým sazbám již neposkytuje, lépe řečeno je nulová.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ