ANALÝZA: Vyšší ceny ropy již ekonomiku USA tolik neohrožují

12.03.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Ceny ropy stouply tento týden na nejvyšší úroveň od války v Iráku. Ekonomové v tom ale nevidí hrozbu pro americké hospodářství. Spíše to považují za signál celosvětového oživení, který by mohl urychlit zvýšení úrokových sazeb...

... Federálního rezervního systému (Fed). Cena lehké americké ropy sice klesla z pondělního maxima 36,68 dolaru za barel, ale je stále mnohem vyšší, než s jakou počítali ekonomové, když odhadovali letošní vývoj hospodářského růstu a spotřebitelských cen. Jedním z důvodů je nečekaně velká poptávka ze strany Číny a Indie.

Mezinárodní měnový fond předpokládá, že americká ekonomika letos stoupne o 3,9 procenta. Svůj odhad založil na předpokladu, že barel ropy bude v průměru stát 25,50 dolaru. Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj počítala s 27 dolary za barel, když předpověděla hospodářský růst ve výši 4,2 procenta. Tentokrát ale ceny ropy nevyvolávají obavy, jež se objevily při posledním takto výrazném zdražení energie, tedy loni v březnu před invazí do Iráku.

"Myslím, že při současných úrovních (cen) může americká ekonomika a (její) expanze tyto nárůsty absorbovat," řekl v úterý guvernér Fedu Ben Bernanke. "Ale dostatečně velké zvýšení cen ropy by samozřejmě růst ekonomiky zpomalilo." Bernanke dodal, že "se inflace zdá být pořád docela nízká". To je signál, že ceny ropy zatím nezpochybňují předpoklad mírných spotřebitelských cen, který přispěl k rozhodnutí Fedu ponechat krátkodobé sazby na 1,0 procenta, nejnižší úrovni od roku 1958.

Vyšší ceny ropy ale na druhou stranu naznačují větší celosvětovou poptávku a ta je dobrým znamením pro americké zotavení, na jehož sílu musí Fed dávat pozor. "Zpracovatelský průmysl teď využívá kapacity běžnějším způsobem a to je ten druh podmínky, která byla v minulosti pro Fed vodítkem k utažení měnové politiky," řekl ekonom Peter Kretzmer z newyorské Bank of America. "Pokud chcete přidat ceny ropy k charakteristikám, které situaci vracejí do normálu, tak proč ne. Takže, až růst cen hotových výrobků začne slábnout a zvýší se zaměstnanost, nebudou s návratem sazeb do normálního stavu otálet," dodal.

Spotřebitelé pocítili vyšší ceny energie u benzinek a při zúčtovávání plateb za topení. Ovšem důsledkem může být i to, že se časem prodraží zpracovatelská výroba a doprava. Americké ministerstvo práce kvůli technickým problémům odložilo zveřejnění údajů o lednových výrobních cenách. Ale béžová kniha Fedu shrnující ekonomickou situaci v USA ve středu tvrdila, že zpracovatelé hlásili za leden a únor u některých produktů rychlejší nárůst cen. "Ceny energie, zvláště pak zemního plynu, jsou ve většině regionů pořád vysoké a Atlanta hlásila růst cen petrochemických výrobků," uvedl Fed.

Greenspanova připomínka

Prezident Fedu Alan Greenspan zdůraznil, že je jen otázkou času, kdy se začne klíčová sazba zvyšovat. "Klíčová sazba je uvolněná a jednou bude muset vzrůst zpět na neutrálnější úroveň, protože není konzistentní s dlouhodobou stabilitou," řekl v úterý v Newyorském ekonomickém klubu. Vliv cen ropy na postoj Fedu je problematické odhadnout. Jedním z důvodů je to, že vyšší ceny ovlivňují inflaci i produkci dvojsečně. Jak řekl Bernanke minulý týden ve Washingtonu, vyšší ceny jsou jakousi daní ze spotřeby, která může negativně ovlivnit spotřebitelskou a podnikatelskou důvěru, takže implikace pro inflaci jsou spíše dvojznačné. Vládní Úřad pro informace o energetickém sektoru (EIA) odhaduje, že déletrvající 10procentní růst cen ropy ukrajuje z růstu hrubého domácího produktu 0,1 procentního bodu. To znamená, že dopad cen ropy na inflaci, ať už je jakýkoli, je každopádně do určité míry vyvažován tímto negativním dopadem. Jenže vzorec je zase o něco složitější.

"Za současné situace růst cen ropy ekonomiku zatěžuje, ale je jasné, že to není ten druh faktoru, který by mohl vyvolat zvrat potenciálně vedoucí zpět do recese," řekl Ron Earley, ekonom EIA. Ekonomické podmínky jsou totiž mnohem lepší než před rokem, kdy ekonomika posilovala o dvě procenta a jakákoli rána pro spotřebitelské výdaje by tehdy možná srazila její růst na nulu. V posledním kvartále loňského roku hospodářství expandovalo dvakrát rychleji, takže teď je mnohem nižší pravděpodobnost, že by firmy kvůli nesnázím spojeným s růstem cen energie snižovaly zásoby nebo propouštěly. Navíc, ceny ropy rostly postupně, takže možná americkou produkci neztlumily tak výrazně. Ekonomické modely EIA ukazují, že pokud ceny energie rostou plynule, je jejich hospodářský dopad o dvě třetiny slabší, než když stoupnou stejnou měrou, ale prudce. Earley k tomu nicméně dodal: "Volatilita sama o sobě negativně ovlivní rozhodování firem i spotřebitelů. Nebudete vědět, zda máte investovat do nové továrny nebo si koupit nové auto. Koupím si hyundai (spotřeba zhruba osm litrů na 100 km) nebo džíp (se spotřebou okolo 30 litrů na 100 km)?"

Autor: Alister Bull, přeložil: Filip Tošenovský; WASHINGTON, 4.března

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU