ECB řinčí zbraněmi, co bude příští týden?

27.07.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Šéf ECB Mario Draghi dokázal včera trhy pěkně rozpohybovat - akciové indexy od New Yorku po Madrid zaznamenaly prudké zisky v řádech 1,5-6 %. Stačila k tomu poznámka o tom, že ECB je připravena udělat cokoliv pro záchranu eura. Draghi ještě dodal: “...a věřte, že to bude stačit”. To si investoři logicky přeložili jako signál, že nás příští čtvrtek na zasedání ECB čeká něco velkého.

Na podobný signál čekali především ve Španělsku, protože s výnosy blízko 8 % by Madrid na trhu dlouho nevydržel. ECB je jedinou silou, která dokáže upustit páru zpod hrnce, protože ještě nefunguje nový záchranný fond ESM a ve stávajícím EFSF není dost peněz na celkový balík pro Španělsko (případně novou pomoc pro Řecko). Co ale můžeme od ECB příští týden čekat a nezadělal si super-Mario na jedno velké zklamání?

Dlouhodobé repo-operace (LTRO) v tuto chvíli již nemusí být moc účinné, neboť banky již nemusí mít dostatek vhodného kolaterálu. Po uplynulých dvou kolech LTRO navíc banky v tuto chvíli nečelí zásadnímu likviditnímu napětí a podle posledního průzkumu ECB příliš nezhoršují kreditní podmínky. Přetrvávající potíže (Španělsko), souvisí spíše s nedostatkem kapitálu. Problémy s financováním mají v tuto chvíli národní vlády a není moc praktické posílat jim pomoc znovu přes banky, protože by se jenom posílilo zhoubné propojení národních vlád s domácím bankovním sektorem.

Na místě je přímá pomoc pro národní vlády. Ta by znamenala znovu oživit nákup vládních dluhopisů (SMP). ECB má v tuto chvíli v bilanci nakoupeny periferní dluhopisy za 211 mld. eur, v posledních čtyřech měsících ale program úplně zastavila. Mohla by tedy program znovu rozjet a skupovat periferní dluhopisy ve velkém. V extrémnější variantě by mohla vyhlásit strop pro růst španělských a italských výnosů (řekněme na 5 %). I když by takový explicitní závazek nakonec mohl ECB zjednodušit práci a ve finále by ani nemusela do bilance nakoupit tolik dluhopisů, německé křídlo v bankovní radě bude ostře proti. Bylo by překvapením, kdyby Němci vůbec kývli na znovu-oživení programu SMP. Příští týden je proto Mario s jižní družinou buďto jednoduše přehlasují a nebo trhy čeká kruté vystřízlivění.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz