Americký trh práce a pojistka jménem ECB vzpruhou pro riziková aktiva

06.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americký trh práce na tom není vůbec tak špatně, jak by napovídaly některé předstihové ukazatele - třeba v podobě podnikatelských nálad.

V pátek odpoledne zveřejněný přírůstek pracovních míst ve výši 163 tisíc v měsíci červnu byl až nečekaně silný, takže je otázkou, zdali zvěsti o výrazném zpomalení největší ekonomiky světa nejsou tak trochu předčasné. Americká ekonomika možná neupaluje vpřed nějakým bláznivým tempem, ale budou-li přírůstky pracovních sil i v dalších měsících výrazně převyšovat úroveň 120 tisíc, pak by růst neměl již dále zpomalovat.

Trhy s rizikovými aktivy pochopitelně přivítaly jednoznačně pozitivní makroekonomické číslo s tím, že v následujících dnech a týdnech se zřejmě nemusí obávat, že by dorazil drastický výprodej. Pokud jde totiž o eurozónu, tak momentálně dva nejvíce zranitelné články - Řecko a Španělsko, by mohly na chvíli přestat “zlobit”, neboť rozhovory Athén s MMF se ukazují jako "produktivní" a španělský stát nebude do konce měsíce emitovat žádné dluhopisy. Z druhé strany pak příslib Fedu a ECB (v tomto případě podmíněný možností kooperovat s fondy EFSF a ESM) k tomu, že zakročí v případě dalšího zhoršení tržní, resp. makroekonomické situace, momentálně funguje rovněž jako velmi dobrá pojistka proti tomu, aby došlo k nečekané razantní negativní korekci rizikových aktiv. A to by mělo platit i středoevropských trzích, kterým se v poslední době skutečně daří.

Auto je analytik ČSOB (jcermak@csob.cz)

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU