Co se vaří v kotlíku ECB?

06.09.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Den D je tu. President ECB Mario Draghi na minulém zasedání slíbil, že udělá vše pro to, aby zbořil sázky trhů na rozpad eura. Po dnešním zasedání by měly být zveřejněny dlouho očekávané detaily plánu ECB na pomoc periferiím. Pozitivní očekávání stála za většinou letního optimismu na akciových trzích a potenciál ke zklamání v tuto chvíli není vůbec malý. Co tedy od ECB očekávat?

Hlavní pozornost bude věnovaná plánům na intervence na dluhopisových trzích. Do tisku unikly informace o tom, že centrální banka připravuje nelimitované nákupy periferních dluhopisů do tří let. Nestanoví ale pravděpodobně žádný konkrétní strop pro španělské nebo italské výnosy a všechny nákupy by měla sterilizovat (nenafukovat jimi celkový objem peněz v oběhu). Vedle toho je pravděpodobné, že se povede debata o snižování nároků na kolaterál, který ECB požaduje od bank výměnou za nové peníze. To by mohlo ulehčit přístup řady periferních bank k levným penězům od centrální banky. Trochu stranou zájmu asi zůstane nová pesimističtější prognóza ECB a eventuální pokles úrokových sazeb. Pokles základní sazby totiž ve chvíli, kdy je depozitní sazba (sazba, za kterou banky ukládají u ECB) již na nule, nebude mít žádný výrazný efekt na reálnou cenu tržních peněz.

Hlavní otázkou zůstane především konečná podoba mechanismu intervencí na dluhopisových trzích a výsledná podpora napříč národními centrálními bankami. Spekulace v tisku nemusí v tuto chvíli odrážet skutečný konsensus mezi centrálními bankéři. Jednotlivé varianty intervencí a opatření dostaly národní centrální banky na stůl teprve na začátku tohoto týdne a vážně debatovat se o nich může až dnes. Debata může být hodně tvrdá, dlouhá a výsledná podpora nízká. Vzhledem k tomu, že ECB bude muset vždy intervenovat podmíněně v závislosti na vyhodnocení konkrétní situace, může nízká podpora samotného mechanismu intervencí znamenat i nízkou ochotu ve skutečnosti jakékoliv mimořádné operace spouštět. Potenciál zklamat je v tuto chvíli rozhodně vyšší než potenciál překvapit pozitivně.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz