Hrozí další dívčí válka kvůli životnímu pojištění?

08.10.2012 | , AWD
Tiskové zprávy


Ženám od příštího roku výrazně zdraží rizikové životní pojištění v důsledku sjednocení sazeb pro ženy a muže. Avšak 6 z 10 žen o tom vůbec neví. Přitom každý druhý Čech, který již o zdražení slyšel, s ním nesouhlasí. Tyto a další výsledky ukázal průzkum společnosti AWD proběhnuvší na reprezentativním vzorku české populace.

„Zdražení, které zatíží řadu rodinných rozpočtů, si v ostatních evropských zemích vysloužilo větší pozornost. Změna, která zrovnoprávňuje pohlaví, u nás byla zprvu vnímána pozitivně, avšak nyní se začíná jasně ukazovat, že to bude muset někdo zaplatit,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

K zdražení dochází na základě nové evropské legislativy, která nařizuje, aby ženy platily za životní pojištění stejně jako muži. Doposud byly v tomto směru zvýhodněné, protože jsou pro pojišťovny méně rizikové. Podle některých odhadů zdraží tyto pojistky pro ženy až o 80 %.

„Na trhu se objevila paradoxní situace, kdy existuje jasná poptávka ze strany ženské populace, nabídka k jejich uším ale mnohdy ještě stále nedorazila,“ konstatuje Tomáš Rampula, který tento stav přikládá i faktu, že uzavírání pojistek se začalo naplno rozbíhat až po letních dovolených. „Průzkum odhalil, že až dvacet procent Čechů, kteří dosud nemají životní pojištění, si ho chce zřídit, pokud bude vědět, že tím výrazně ušetří. A to je informace, která se na trhu začíná objevovat až v těchto dnech,“ doplňuje Rampula.

Cena životního rizikového pojištění se za dobu svého trvání může pro ženy změnit v řádech desítek tisíc korun. Výpočet nové sazby lze provést v nové UNISEX kalkulačce na internetových stránkách www.awdcr.cz, která je všem bezplatně k dispozici. „Zájem o nové pojistky z řad našich klientů již teď jasně ukazuje, že unisex kampaň se stane horkým tématem letošního podzimu,“ dodává Rampula.

Znalost ohledně sjednocení sazeb pojistného pro muže a ženy

Otázka: Víte o tom, že v prosinci dochází u rizikového životního pojištění ke sjednocení pojistných sazeb pro muže a ženy, což bude znamenat jeho výrazné zdražení pro ženy?

 awd1.gif

Zdroj: AWD Česká republika. Respondentů: 900 osob.

Souhlas se sjednocením sazeb pojistného

Otázka: Souhlasíte s tím, aby ženy a muži měli stejné sazby pojištění?

 awd2.gif

Zdroj: AWD Česká republika. Respondentů: 900 osob.

Průzkum o finančním chování české populace byl zpracován společností Perfect Crowd na reprezentativním vzorku 900 respondentů z řad celé České republiky.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy