Hypoteční úvěry blíže klientům

16.04.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zatímco začátek roku byl pro hypotéky poměrně klidným obdobím, v březnu a dubnu se změnami přišly téměř všechny banky nabízející hypotéky: změny úroků, doby fixace úrokové sazby…

Hypotéky, ačkoli jsou  poměrně mladým produktem na našem trhu, si již našli své pevné místo. O tom svědčí počet úvěrů, které banky klientům v průběhu minulých let poskytly, ale také to, že banky stále přicházejí s novinkami a snaží se klientům nabízet nové možnosti. Pokud někdo uvažuje o pořízení nového bydlení nebo jeho rekonstrukci a nemá dostatek vlastních prostředků na zafinancování této investice, hypoteční úvěr je jednou z možností,  o které většina začne uvažovat.

Jak již bylo zmíněno, hypoteční banky od března provedli řadu změn. Pro klienty jsou asi nejpříjemnější změny, které se promítnou ve snížení úrokových sazeb. I přesto, že se stále hovoří o tom, že úrokové sazby již dosáhly svého minima a budou spíše růst, opak je pravdou.
Téměř všechny banky přistoupily ke snížení úrokových sazeb. Některé banky dokonce snížily minimální úrokové sazby až pod hranici 3% p.a. u jednoleté fixace úrokové sazby.  Zde ovšem pozor, neboť tyto minimální sazby nemusí být vždy bankou garantovány a klient tak může nakonec získat úrokovou sazbu vyšší.

S první letošní změnou přišla Wüstenrot hypoteční banka, která od 1.1.2004 nabízí hypoteční úvěr Variant, kde je úroková sazba vázána na roční sazbu PRIBOR. Nyní lze tuto hypotéku získat s roční fixací sazby s úrokem 3,85% p.a. Od 13.4 banka snižuje úrokovou sazbu hypotéky Wüstenrot na 4,55% p.a.

Konec března byl u České spořitelny ve znamení konce programu TOP Bydlení, který byl bankou od dubna nahrazen programem Nové TOP Bydlení, kde si nově klient může vybrat  ze tří různých fixací úrokové sazby (1, 10 nebo 15 let). Již od 1. března banka nabídla klientům novou hypotéku HYPOHIT, s garantovanou sazbou na jeden rok ve výši 2,99% p.a. a 3,99% p.a. pro fixaci 3 roky. Pokud si klient vybere tuto možnost, po skončení platnosti úrokové sazby klient přechází na hypotéku Standard a získává úrokovou sazbu podle jím zvolené doby fixace (1, 3, 5, 10 nebo 15 let).

K rozšíření volby doby fixace přistoupila v březnu také Českomoravská hypoteční banka. Klienti mohou volit fixaci úrokové sazby nejen 1 a 5 let, ale nově také 3, 10 a 15 let. Rozšíření volby doby fixace úrokové sazby se týká všech hypotečních úvěrů nabízených občanům.

Minimálním úrok pod 3% p.a. nemá pouze Česká spořitelna, ale také další banky. Již 15. března snížila úrok na 2,89% p.a. pro jednoletou garanci úrokové sazby Raiffeisenbank, od 1. dubna potom eBanka na 2,85% p.a. a 5. dubna je následovala GE Capital bank s úrokovou sazbou 2,89% p.a.

Hypoteční banky tedy nejen snižují úrokové sazby hypotečních úvěrů, ale také klientům umožňují zvolit si takovou fixaci, která jim nejvíce vyhovuje. Nyní si již klient může skutečně vybrat, zda využije možnosti nižší úrokové sazby a kratší doby fixace, nebo naopak o něco vyššího úroku, ale s garancí, že mu tento úrok bude platit třeba až po dobu deseti nebo patnácti let.

Na závěr ještě uvádíme tabulku nejnižších úrokových sazeb nabízených jednotlivými bankami.

Hypoteční banka

Úroková sazba

v % p.a.

eBanka

2,85 %

Česká spořitelna

2,70 %

Českomoravská hypoteční banka

3,85 %

ČSOB

3,85 %

GE Capital Bank

2,89 %

HVB Bank

3,72 %

Komerční banka

3,50 %

Raiffeisenbank

2,89 %

Wüstenrot hypoteční banka

3,85 %

Živnostenská banka

3,80 %


 Více informací o úrokových sazbách naleznete zde.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ