Cestování po vstupu do EU

20.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Do Evropské unie vstoupíme již za 11dní. S jakými doklady budeme po 1.květnu v rámci EU cestovat? Bude nám stačit pouze občanský průkaz, nebo budeme muset i nadále předkládat pas?

Téma týdne: Život v EU

S jakým dokladem cestovat
I po vstupu do Evropské unie pro nás zůstane nejdůležitějším dokladem pro cestování pas. V rámci Evropské unie budeme ale moci překračovat hranice států pouze s občanským průkazem. Použít můžeme pouze kartové průkazy, které byly vydány po roce 1993.
Speciální cestovní pas si také budeme muset připravit pro domácí zvířata, jako jsou psi a kočky. Tento pas budou státy unie vyžadovat od července.

Schengenský prostor
V roce 1985 se uzavřela tzv. schengenská dohoda mezi pěti státy Evropy. Jedná se o mezinárodní dohodu, kdy se ruší kontroly na státních hranicích mezi podepsanými státy. Dnes sem patří tyto státy EU: Německo, Francie, Španělsko, Portugalsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Itálie, Řecko a Rakousko. K dohodě se nepřipojila Velká Británie, Irsko, Dánsko, Švédsko a Finsko. Tyto státy i nadále provádějí na svých hranicích kontroly osob.

Přistupující státy
Ačkoliv budeme po 1.květnu 2004 patřit k Evropské unii nebudeme moci do stávajících členských zemí vycestovat bez hraniční kontroly. O zapojení do schengenského systému zažádá Česká republika pravděpodobně až na konci roku 2006. Nejdříve tedy od roku 2007 budeme moci cestovat po zemích Schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky