PENZIJNÍ BAROMETR: Zájem o druhý penzijní pilíř v říjnu poklesl

01.11.2012 | , AWD
Prodej 2012


Pouze 1 z 10 Čechů v produktivním věku chce nyní vstoupit do druhého pilíře spoření na důchod. Větší zájem o spoření na důchod je pak ve městech nežli na venkově. Muži i ženy mají téměř shodné preference.

Tato exkluzivní data přinesl nový projekt s názvem „PENZIJNÍ BAROMETR“, který bude každý měsíc počínaje říjnem 2012 mapovat zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému. Projekt vzniká z iniciativy společnosti AWD věnující se privátnímu poradenství v oblasti osobních financí a ve spolupráci s renomovanou výzkumnou agenturou STEM/MARK.

TZ_AWD_graf1.jpg 

„Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný, vyplatí se jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo,“ komentuje první výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD a doplňuje: „Podzimní prezidentské veto, nízká obliba vládní politiky vyjádřená v krajských volbách a nejasnosti okolo dalšího vývoje jednání ve Sněmovně ještě snížily zájem lidí o druhý pilíř.“

TZ_AWD_graf2.jpg 

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude podle plánů vlády možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) to budou moci udělat jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. O důchodové reformě včetně zavedení druhého pilíře však stále ještě jedná Parlament. „Přehlasování prezidentského věta ve sněmovně a tedy definitivní schválení penzijní reformy by však mělo odstartovat marketingové kampaně nových penzijní společností. Očekáváme tedy obecný nárůst zájmu o penzijní spoření,“ uzavírá Rampula.

Data vyplývají z průzkumu společnosti STEM/MARK na reprezentativním vzorku 956 respondentů z celé České republiky.

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Prodej 2012