Nizozemsko začíná narážet na nedostatek pracovních sil

13.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Wim Kok, předseda nizozemské vlády, v úterý prohlásil, že lidé by měli pracovat i po dosažení důchodového věku, aby se tak nahradil nedostatek pracovních sil

Wim Kok, předseda nizozemské vlády, v úterý prohlásil, že lidé by měli pracovat i po dosažení důchodového věku, aby se tak nahradil nedostatek pracovních sil. Podle listu Financial Times zdůraznil, že "se blížíme době, kdy důchodový věk se stane mnohem pružnější záležitostí. Dovedu si představit, že v budoucnosti lidé na základě vlastní volby rozhodnou, zda budou chtít pokračovat podle svých schopností v práci, byť třeba jen na částečný úvazek, a to i po d

osažení věku 65 let".

Jak píše britský deník, tato nová politika nizozemské vlády zcela obrací kurs, který byl zaveden v osmdesátých letech, kdy vzrostla nezaměstnanost mladých lidí a starší pracovníci byli povzbuzováni, aby odcházeli do předčasného důchodu. Výsledkem je, že tři ze čtyř Nizozemců ve věku 55 až 65 let nepracují, což představuje největší "míru neúčasti v této věkové skupině v celém průmyslovém světě".

Premiér poznamenal, že tento stav není vhodný ani ekonomicky, ani sociálně, neboť "většina lidí starších 55 let je velmi schopna pokračovat v práci".

Jak uvádí Financial Times, počet volných pracovních míst v Nizozemsku je na rekordní výši. Míra nezaměstnanosti je pod třemi procenty, takže je nejnižší v Evropské unii s výjimkou Lucemburska.

Ji

ž v minulém roce nizozemská vláda došla k závěru, že stimuly pro předčasný odchod do důchodu již nadále nejsou vhodné. Proto se poměr starších pracovníků opět pomalu zvedá, protože podniky se je snaží udržet.

Předseda nizozemské vlády Wim Kok uvedl, že dalším zdrojem chybějících pracovních sil jsou zcela nebo částečně zdravotně postižení občané. Dosavadní stimuly pro jejich zaměstnávání však podle něho nejsou pro podniky příliš motivující.

Zdroj: HN z 13. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU