Co týden dal?

23.04.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme nejdůležitější informace za posledních sedm dní u nás, ve světě a na našem serveru. Nechybí ani vyhodnocení ankety a přiblížení FinTriků z celého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Společnost Coca-Cola oznámila ve středu vzrůst zisku za první kvartál ze 4,5 miliardy dolarů na 5,09 miliardy, tj. o 35%.

Ve středu také uveřejnila své výsledky za první kvartál i automobilka Ford Motor. Její čistý zisk stoupl o více než sto procent na 1,95 miliardy dolarů z 896 milionů.

Spolkový statistický úřad v úterý uvedl, že německé výrobní ceny v březnu stouply více, než se čekalo. Důvodem byl růst cen kovů díky silnější poptávce.

Posledních 7 dní u nás

Podle náměstí ministra financí Zdeňka Hrubého by český rozpočtový schodek neměl v roce 2006 překročit plánovaná 4% hrubého domácího produktu. Uvedl to v pondělí na zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Snad nedůležitější událostí tohoto týdne bylo čtvrteční přehlasování prezidentova veta k zákonu o dani z přidané hodnoty. 

V úterý oznámil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, že vláda předpokládá předložení nejvyšší nabídky na privatizaci Unipetrolu ještě v dubnu nebo počátkem května. Nebylo však sděleno, jaká minimální cena za 63% Unipetrolu by byla pro vládu přijatelná.  

Posledních 7 dní na našem serveru

Období letních dovolených se blíží, a tak se můžete dostat do situace, kdy budete potřebovat převést penze do zahranicí například k úhradě zálohy za ubytování, zájed… Nezapomeňte, že do platebního příkazu musíte uvést číslo účtu příjemce v mezinárodním formátu, tzv. IBAN. Nevíte co to je? Pak si raději přečtěte našeho nového Rádce v sekci Bankovnictví. Poradíme vám „Co dělat, když chci podat platební příkaz do zahraničí?“.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou nyní na absolutně nejnižší úrovni. Mnoho hypotečních bank nabízí úrokovou sazbu s fixací na jeden rok pod 3% ročně. Do našeho přehledu hypotečních úvěrů jsme přidali další takový úvěr, který začala od začátku dubna nabízet HVB Bank CR s názvem HIT. Více informací nejen o tomto úvěru získáte na stránce Podmínky hypoték.

FinTriky

Tento týden jsme pro vás připravili FinTriky na téma „Život v EU“. Zajímavé informace jsme Vám poskytli nejenom o dopravě a cestování, ale i o styku s úřady v zemích EU, volbách do Evropského parlamentu a na jaké orgány se budeme moci obrátit.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz

Otázka: Jsme povinni krátit daň z přidané hodnoty na vstupu? Jsme fyzická osoba-plátci DPH, která má pronajatou od jiné fyzické osoby-vlastníka a neplátce DPH nemovitost s následnou koupí. Tuto nemovitost máme možnost dále pronajímat a pronajímáme část nebytových prostor. Třetím osobám u pronájmu neúčtujeme DPH. Děkuji za odpověď

Odpověď: Nájem, který platíte vlastníkovi objektu-neplátci DPH, je od DPH osvobozen. Nájem, který Vy účtujete třetím osobám ale již DPH podléhá a to základní sazbě…

Anketa

Během celého minulého týdne jsme se vás ptali, zda si myslíte, že náš vstup do EU výrazně ovlivní ceny v obchodech. 42% odpovědělo že ano, 36% ne a zbývajících 22% neví.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU