Ekonomika – před svátky malý důvod k lepší náladě?

07.12.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hrubý domácí produkt podle zpřesněných výsledků klesl podle Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,3 %. Původní odhad počítal s rychlejším poklesem ekonomiky o 0,2 procentního bodu. V porovnání s druhým čtvrtletí klesla ekonomika o 0,3 %. Zahraniční obchod vykázal druhý nejvyšší přebytek v letošním roce. Pomohl k tomu jak růst vývozů, tak dovozů.

Rychlost ponoru české ekonomiky se podle očekávání postupně zvyšuje. Přesto je dnešní číslo ve srovnání s předběžným odhadem lehce optimistické. Navíc zpětná revize národních účtů ukázala, že česká ekonomika klesala „pouze“ tři čtvrtletí v řadě a ne pět jak ukazovala čísla ještě před několika týdny. Dynamika mezičtvrtletních poklesů byla ale na druhou stranu vyšší, než jsme se dříve domnívali.

Zpětná revize národních účtů ale na celkovém obrázku v podstatě nic nemění. Ekonomika slábne, a to jak kvůli dlouhotrvající nízké spotřebě jak domácností (-2,4 %), firem i státu, tak i kvůli zhoršující se poptávce ze zahraničí (zahraniční obchod přesto stále zůstává jediným pozitivním přispěvatelem do výkonu ekonomiky). To se odráží na nižším výkonu vývozních odvětví, kde je tvořena velká část přidané hodnoty. Výsledkem pak je meziroční (ale i mezičtvrtletní) pokles přidané hodnoty ve stavebnictví i zpracovatelském průmyslu.

Hrubé fixní kapitálové investice klesly v porovnání s minulým rokem o více než 5 %. Kapacit je na trhu přespříliš a nízká poptávka po bytových i nebytových budovách táhne celé investice dolů. Naopak výdaje na stroje a dopravní prostředky mírně meziročně vzrostly.

Ačkoliv třetí čtvrtletí nedopadlo nejlépe, ekonomika se dříve či později vzpamatuje. Předpokládáme, že by se tak mohlo stát v druhé polovině příštího roku. Čínské hospodářství vypadá v posední době stabilizovaně, což je dobrá zpráva pro německý automobilový průmysl a potažmo pro český export.

Zahraniční obchod je pro nás v tuto chvíli důležitější než kdy dříve. Co tedy ukazují říjnová čísla. Vývoz převážil dovoz v prvním měsíci posledního čtvrtletí o 33 mld. Kč, což je druhý největší přebytek letošního roku. Meziročně se však rozdíl přebytku scvrkl na pouhých 0,8 mld. Kč. V porovnání s minulými měsíci to je sice slabší výsledek, nicméně hlavním důvodem je srovnávací základna, tedy velmi silný zahraniční obchod v říjnu minulého roku. Tehdy hodnota vývozu převážila dovoz zdaleka nejvíce v průběhu roku 2011 a druhý nejlepší výsledek zaostal od toho říjnového o téměř 10 mld. Kč. Co se týče dovozů v říjnu 2011, ty rozhodně nebyly nejsilnější. Proto v letošním říjnu rostl dovoz (+8,2 %) meziročně rychleji než vývoz (7,5 %).

Vývoz strojů a dopravních prostředků obnovil v porovnání s loňským rokem růst (+3,3%), přesto ale stále zůstává relativně slabý. Navíc dobrému výsledku pomohl meziročně vyšší počet pracovních dnů. Dařilo se jak automobilům, tak především vývozu elektrických zařízení. Naopak elektronika, důležitý vývozní artikl, nenachází v zahraniční takovou poptávku, jakou bychom si přáli. Na druhou stranu ani domácí spotřebitelé se k nákupu tohoto zboží příliš neženou. Invaze čínské elektroniky na náš trh znatelně polevila a negativní saldo obchodu s Čínou se díky tomu snížilo.

Autor komentáře je hlavním ekonomem GE Money Bank

Autor článku

Petr Gapko  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU