Stavbu na klíč do konce roku 2007

03.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Se vstupem do EU došlo ke změně DPH u stavebních prací. U dodání stavby na bydlení bylo dohodnuto přechodné období, po které může být i nadále uplatňována snížená sazba daně.

Téma tohoto týdne: Co zdražilo vstupem do EU

Zákon o DPH hovoří o dvou sazbách daně. Jedná se o základní sazbu a sazbu sníženou. Základní sazba se snížila z 22% na 19%, snížená sazba zůstala i po poslední novele zákona o dani z přidané hodnoty stejná ve výši 5%. Ale pojďme se vrátit ke stavebnictví.

Při výstavbě, a to nejen staveb pro bydlení, umožňoval zákon o dani z přidané hodnoty (DPH) použít na dodávku stavby sníženou sazbu daně. Pokud tedy klient stavěl například rodinný dům na klíč, tak ho získal s 5% daní. Ovšem  pokud se rozhodl pro stavbu svépomocí tak bohužel nakupoval materiál s 22% daní. Ale i on mohl využít možnosti a nechat si od specializované firmy vyrobit a namontovat okna, či jinou součást stavby, potom i jemu byla dodávka účtována s 5% daní. Zjednodušeně řečeno, pokud firma v našem případě nejen okna vyrobila, ale také je namontovala (klient zaplatil za montáž) naúčtovala mu firma 5% DPH.

Nyní se situace změnila. Možnost uplatnit při dodávce 5% DPH zůstala pouze u dodání bytového domu, rodinného domu a bytu jako součásti těchto domů, a to i nedokončených, včetně stavebních a montážních prácí spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují. U ostatních stavebních prací se již musí uplatnit základní sazba, tedy v současné době 19% DPH.

Bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž z úhrnu podlahových ploch všech jejich místností a prostorů připadá víc než polovina na byty.
Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví.
Bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu.

Tato možnost snížené DPH u dodání staveb na bydlení, má ale omezenou platnost. V rámci přístupové smlouvy k EU naše země dohodla několik přechodných období a jedním z nich je právě přechodné období na možnost uplatňování snížené sazby DPH u staveb na bydlení. Toto přechodné období při němž bude možno udržet sníženou sazbu daně z přidané hodnoty na stavební práce pro účely bydlení trvá do konce roku 2007.

Dá se tedy předpokládat, že po tomto datu dojde ke zdražení  stavebních prací (dodání staveb) pro účely bydlení. Toto se bude týkat především staveb pořizovaných klienty na klíč. Takže pokud zvažujete výstavbu rodinného domu, pozor na datum 31.12.2007 – měli byste stavbu postavit do konce roku 2007. 

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky