Co týden dal?

04.06.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste celý týden čas sledovat nejnovější zprávy z domova či ze světa? Nevadí. Připravili jsme pro vás souhrn těch nejzajímavějších zpráv a navíc přidali zajímavosti z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Saský premiér Georg Milbradt uvedl, že spolková země Sasko bude usilovat o zrušení přechodných omezení přístupu na pracovní trh pro nové státy EU. Opatření jsou podle premiéra přehnaná.

Komisař Evropské unie pro vnitřní trh Frits Bolkenstein chystá liberalizaci výroby náhradních dílů pro automobily. Země, kde se nacházejí přední evropské automobilky, však odmítají, aby náhradní díly mohli vyrábět i nezávislí producenti.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 
 

Posledních 7 dní u nás

Podle průzkumu agentury TNS Factum by ve volbách do Evropského parlamentu vyhrála ODS, kterou by volilo 27,7 procenta lidí, druhá by skončila KSČM s 18,4 procenta hlasů a třetí ČSSD s 16,1 procenta hlasů.

Čeští vyjednavači se dohodli při jednání o pronájmu 14 letounů JAS-39 Gripen se Švédskem na samostatné offsetové  smlouvě, přestože původně vláda předpokládala, že offsetové závazky budou součástí smlouvy o pronájmu letadel.

ODS navrhuje, aby se zrušily některé výdaje Fondu národního majetku a zbylé prostředky se soustředily na zvláštním účtu, z něhož by se financovala reforma důchodového systému.

Ministr práce Zdeněk Škromach navrhuje, aby rezervní fond potřebný k uskutečnění reformy penzí byl financován z budoucích privatizací nebo ze zisků firem jako ČEZ a Čepro. Premiér Vladimír Špidla se však domnívá, že rezervní fond není nutný a že peníze na reformu je možné hledat postupně.

Česká konsolidační agentura vyhrála spor s Českou spořitelnou o 242 milionů korun za správu problémových úvěrů.

Ministerstvo financí zjistilo, že Ministerstvo práce rozdělilo v letech 2001 až 2002 přes miliardu korun na dotacích  v rozporu s platnými předpisy. Finanční úřad by měl nyní vydat příkaz k vrácení téměř půl miliardy korun do státního rozpočtu.

Vrchní soud v Praze uvedl, že exekuce majetku bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného je platná. Železný tak není vlastníkem 60procentního podílu ve společnosti CET 21.

 ...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 
 

Posledních 7 dní na našem serveru

V sekci Bankovnictví jsme pro vás připravili aktuální informace o nabídkách bankovních účtů pro fyzické osoby a studenty u tuzemských bank. Porovnejte si nabízené produkty podle vámi zvolených kritérií a zvolte si ten nejlepší účet.

Potřebujete získat peníze na auto, dovolenou nebo třeba na zahraniční studium vašich dětí? Jednou z možností, která se nově otevírá je využití tzv. americké hypotéky, neboli úvěru zajištěného nemovitostí. Na rozdíl od spotřebitelských úvěrů se tyto neúčelové hypoteční úvěry vyznačují nižšími úrokovými sazbami a delší dobou splatnosti. Ale pozor je třeba je zajistit zástavním právem k nemovitosti. Pokud hledáte přehled právě těchto hypoték, jste na správném místě. Nové hypotéky naleznete na stránce Americké hypotéky v sekci Bydlení.

Zveřejnili jsme pro vás novou sekci, kde si můžete přečíst zajímavé informace o Evropské unii. Dozvíte se například vše o pilířích, symbolech, něco z historie i současnosti a samozřejmě i o členských zemích.
 

Fin Triky

Během celého příštího týdne se budeme ve FinTricích věnovat zemím, do kterých jezdíte na dovolenou k moři. Od pondělí do pátku si budete moci přečíst informace o měně danného státu včetně nejvýhodnějších směnárnáren (např. v Chorvatsku), kolik musíte mít peněz v dané měně u sebe (např. v Bulharsku), o výši pokut za rychlou jízdu (např. v Španělsku), o limitech zboží, které můžete ze země vyvézt a naopak (např. v Itálii), apod.
 

On-line prodej

TIP: V průběhu penzijního připojištění lze zvyšovat či snižovat pravidelný měsíční příspěvek a přizpůsobit tak platby aktuální životní situaci. Vhodnou strategií je uzavřít penzijní připojištění co nejdříve, i s menšími měsíčními příspěvky, a v budoucnu postupně příspěvky zvyšovat.

On-line prodej Finance.CZ - S námi ušetříte:

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti daní.

Otázka:  Dobrý den, mám souběh zaměstnání a živnosti (jako vedlejší činnost). Nyní jsem jako soukromá osoba zakoupil auto, které chci po několika dnech opět prodat a to za cenu shodnou s nákupní. Rád bych věděl, zda budu muset tuto transakci uvést do daňového přiznání a jestli mi vznikne nějaká daňová povinnost, když vlastně budou náklady a příjmy stejné. Děkuji.

Odpověď:  Pokud jste auto nezařadil do majetku podnikatele a prodejní cena nepřesáhne 20.000 Kč, jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů...

...celou odpověď naleznete zde
 

 
Anketa

Během celého minulého týdne jsme se vás ptali, zda jste "Pocítili zdražení po vstupu do EU". 22% z vás odpovědělo "ano, vše je dražší", 33% "ano, ale není tak velké", 19% "ne, naopak je levněji" a 26% našich čtenářů "ne, nepocítil/a jsem ani zdražení ani zlevnění".

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU