Uvažujete o hypotéce? Myslete na ni již teď

09.06.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


I když právě nyní právě o novém bydlení neuvažujete, nebo třeba chcete o úvěr na bydlení žádat až později, určitě je dobré na  tuto možnou alternativu myslet již nyní. A věřte, jsou mezi námi i tací, kteří si toto uvědomují.

Přemýšlet o budoucnosti, tak to jistě čas od času dělá každý z nás. Nejde jen o to, co bude zítra, za týden nebo za měsíc, ale mnohdy přemýšlíme o tom co bude za rok za dva nebo pět. A při pořizování vlastního bydlení není situace jiná, také o této investici uvažujeme i několik let dopředu.

Náš server vám nabízí také možnost vložit dotaz a získat odpověď v našem poradenském centu na stránce http://poradna.finance.cz. Jeden z našich čtenářů stejně přemýšlí již nyní co dělat, aby jeho šance na získání hypotečního úvěru na vlastní bydlení byla co nejvyšší v okamžiku , kdy se pro úvěr rozhodne.

Dotaz čtenáře zní:
„Rád bych se Vás zeptal, co mohu v současné době, maximálně udělat proto, abych mohl zhruba po roce žádat o hypoteční úvěr a být úspěšný. Je mi 26 let, jsem zaměstnán ve státní správě a můj měsíční čistý příjem činí cca 17000,- Kč. Jde mi o koupi starší nemovitosti při využití státní podpory. V současné době nemám žádných finančních rezerv ani nic naspořeno, ale rád bych žádal o hypoteční úvěr cca 1250000 až 1500000 Kč. Jde mi tedy o radu, jak předběžně a co nejefektivněji vynaložit finance, tak abych měl ve stádiu vyjednávání HÚ, co možná nejvyšší šanci.“

Odpověď poradce:
„Dobrý den, pro vás je v současné době důležité spořit a vytvářet si tak kapitál na případné dofinancování kupní ceny nemovitosti. Obvykle je totiž cena staršího RD nižší (i o dost nižší) oproti tržní ceně toho RD, za kterou ji kupujete. A proto je důležité mít peníze na případný vklad do stavebního spoření (pro získání úvěru) nebo na doplacení domu v hotovosti.“

V případě, kdy klient hodlá využít hypoteční úvěr, musí tento úvěr zajistit nemovitostí, v našem případě pravděpodobně tou pořizovanou. A tím zde vzniká problém, který uvádí poradce. Hypoteční banka si stanoví cenu nemovitosti, která nemusí dosáhnout ani zdaleka ceně tržní. A právě pro tento případ, kdy vlastně zástava nepokryje celou tržní cenu a klient je nucen si vzít nižší úvěr, je dobré mít nějaké peníze naspořeny, případně mít alespoň tolik, aby mohl koupi nemovitosti dofinancovat s pomocí úvěru ze stavebného spoření. Ovšem existuje ještě jedna cesta a tou je zástava další nemovitostí, ale většinou je tu problém - kde ji vzít?

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ