Svítíme úsporně, ačkoli máme železnou zásobu klasických žárovek

22.04.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


České domácnosti si navykly používat úsporné osvětlení. Takové jsou výsledky průzkumu, který zjišťoval, jak a čím svítíme. Používání klasických žárovek ve svých domácnostech přiznalo jen 33 % lidí. Jaké úsporné osvětlení je v českých domovech nejoblíbenější? Jaké jsou trendy ve svícení?

Úsporné versus klasické osvětlení – o výhodách a nevýhodách „edisonek“ i „úsporek“ se stále vedou živé diskuze. Jenže po definitivním zákazu uvádění klasických žárovek na trh nám nezbývá nic jiného než úsporné osvětlení přijmout. Zdá se, že české domácnosti se s ním sžily docela dobře. Ukazují to alespoň výsledky průzkumu, který probíhal na podzim 2012 ve dvanácti evropských zemích včetně ČR.


Čtěte také:


Nejoblíbenější jsou kompaktní zářivky

 „Nejčastěji se v České republice nakupují kompaktní zářivky (tzv. úsporky), a to v 73 % případů. Důvody pro jejich pořízení jsou velmi praktické – lidé chtějí šetřit a snížit své výdaje za energii. Ti, kteří kompaktní zářivky nekupují nebo je kupují málo, uvedli především ekonomické důvody i to, že nevěří jejich dlouhé životnosti nebo je pro ně nepřijatelná kvalita světla,“ uvedl Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn).

Méně často pak do nákupních košíků vkládáme LED žárovky, které nahrazují klasické žárovky se standardním závitem E14 nebo E27. „Jako hlavní důvod, proč LED žárovky nekupují, spotřebitelé uváděli vysokou cenu,“ sdělil Michal Staša ze SEVEn.

Graf: Zastoupení světelných zdrojů v českých domácnostech


 
Zdroj: SEVEn

Většina dotázaných (81 %) uvedla, že má stále v zásobě klasické žárovky. Nejvyšší počet klasických žárovek mají doma lidé ve věku 50-75 let. Největší zásoby klasických žárovek mají v evropském srovnání domácnosti v Rakousku a ve Švédsku, nejnižší naopak v Portugalsku, Španělsku a Itálii.

Kvůli úsporkám svítíme déle

Klasickými žárovkami svítíme nejčastěji v obývacím pokoji, kde jsme si také navykli používat směrové halogenové žárovky a kompaktní zářivky. „Respondenti přiznali, že v kuchyni nejvíce používají kompaktní zářivky, zatímco na toaletách a v ložnicích nejvíce domácností používá klasické osvětlení následované kompaktními zářivkami,“ uvedl Krivošík.

Společně s výměnou úsporných zdrojů jsme částečně změnili také své chování. „Celkem 35 % odpovídajících přiznalo, že v souvislosti s instalací úsporného osvětlení změnili své chování a svítí déle, protože věří, že celková spotřeba je nižší,“ doplnil Staša. Zároveň jsme ale zvyklí vypínat osvětlení vždy, když ho nepoužíváme.

Kde a jak nakupujeme úsporné osvětlení

Při nákupu osvětlení je pro nás důležitá především doba jeho životnosti, kvalita světla, energetická efektivita, pořizovací cena a provozní náklady. Méně důležitými faktory jsou design světelného zdroje, značka či možnost stmívání.

Nejčastěji v České republice nakupujeme světelné zdroje ve specializovaném obchodě se světelnými zdroji. „V běžném supermarketu nakupuje osvětlení 48 % respondentů, méně často ho pak nakupujeme na internetu (13 % dotázaných),“ dodal Krivošík. Internet nicméně čeští spotřebitelé používají jako nejčastější zdroj informací o osvětlení – informace na něm hledá 66 % lidí.

Čeští spotřebitelé jsou si také vědomi toho, že nové typy světelných zdrojů mohou obsahovat nebezpečné látky a do komunálního odpadu je vyhazuje pouze 27 % lidí, zatímco 10 % lidí je vrací zpět prodejci, 39 % je dává do speciálního kontejneru a 17 % odevzdává ve sběrném dvoře.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ