„Zakleté“ nemovitosti

14.05.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jen obtížně bychom našli člověka, který by se nezajímal o nemovitosti. A třeba o tom ani neví. Bydlení je jednou ze základních potřeb člověka. Většina lidí touží někde bydlet. Ať již ve vlastním bytě či domě anebo musí vzít za vděk pronájmem cizí nemovitosti. Hodně lidí zase bere nemovitost jako investici, respektive jako doplněk portfolia. Rovněž jsou nemovitosti chápány jako základní zabezpečení na stáří.

Když hledáme nemovitost na bydlení či jako investici, díváme se na trh především z lokálního pohledu. Zda je daná lokalita vhodná pro bydlení, sledujeme dopravní dostupnost, zda je kde zaparkovat, jací jsou sousedi a spoustu dalších věcí. Při hledání investiční nemovitosti se navíc díváme, zda vůbec může být v okolí poptávka na naší nemovitosti, za jakou tržní cenu jsme schopni nemovitost pronajmout a zda se nám vůbec pronájem vyplatí. Nebo vybraná lokalita je špatná, není po nájemním bydlení poptávka a tak je třeba se poohlédnout jinde. 

Všechno to jsou lokální kritéria. Nezajímá nás stav nemovitostního trhu ve Španělsku či USA. Zajímá nás, jak je na tom region, který jsme si pro svou investici vybrali. Jediné co nás interesuje z globálního pohledu je výše úrokových sazeb, pokud nemovitost pořizujeme na úvěr.

Globální záležitost

Nicméně větší investoři, dalo by se říci nadnárodní, pro ně je stejně důležitý lokální pohled jako pohled globální. Takové investory samozřejmě zajímá už jednou popsaný lokální pohled, ale především se (hlavně zpočátku) dívají na trh jako na celek. Zajímá je nemovitostní trh celého státu. Zajímá je třeba, zda se nemovitostní trh v USA již dokázal vypořádat s propadem, který byl jedním ze spouštěčů globální ekonomické krize. Nejde přitom pouze o ceny nových bytů či domů anebo o počty prodejů, ale celkově o stav trhu. 

Nicméně globální pohled nezajímá jen velké hráče, ale rovněž ty malé. Ale při pohledu na výše napsané to nedává moc smysl. Proč by měl velký trh zajímat malé hráče, vždyť ti se nemohou proti nadnárodním gigantům prosadit. Zvláště, když si uvědomíme, že jde o lidi, kteří nemají dostatek hotovosti (anebo ji nechtějí na to vynaložit) k tomu, aby si pořídili investiční nemovitost. 

Takoví lidé investují do nemovitostních či realitních fondů. Nemovitostní fondy jsou ve světě zažitým investičním nástrojem a v tuzemsku si na ně taky již zvykáme. Umožňují totiž i investorům s malým kapitálem investovat, a to i pravidelně do nemovitostí. Nicméně jako při každé investici je pro úspěšné investování do nemovitostí je potřeba mít dobrý přehled o realitním trhu. A to právě nemovitostní fondy mají.

Rizika i příležitosti

I investice do zdánlivě bezpečných nemovitostí má svá rizika. Hodnota nemovitosti rozhodně nemá stejnosměrnou (stoupající) trajektorii. Přestože nemovitostní trh nereaguje na krátkodobé změny ekonomických podmínek tak výrazně jako akciový trh, může i realitní trh znatelně poklesnout. Nedávné příklady amerického, španělského či německého trhu mohou být varováním. 

 

I přes svá rizika může být takový fond vhodný pro investory, kteří vyznávají dlouhodobou strategii „kup a drž“, přičemž očekávají vyšší výnos. Nemovitostní fond může působit jako doplněk portfolia a jako alternativní investice. Jak již bylo řečeno, umožňuje lidem s malým kapitálem investovat do nemovitostí, což je investice na kterou by jinak mohli zapomenout.  V  tuzemsku najdeme takové fondy tři. Investují do realit především v ČR a na Slovensku a pak z jejich pronájmu inkasují výnosy. Kromě oněch tří fondů, které jsou dostupné běžnému investorovi, působí na českém trhu zhruba třicet uzavřených (investičních) fondů, které investují do nemovitostí, ale jsou dostupné pouze kvalifikovaným investorům. 

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ