Jaká je cena spravedlnosti?

01.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozhodli jste se, že půjdete k soudu? Nevíte, v jaké výši jste povinni uhradit soudní poplatek? Vstupenka k soudní opeře něco stojí. Dnes se zaměříme na výši soudních poplatků v některých případech, včetně možností osvobození od soudního poplatku.

Poplatky, poplatky a zase poplatky. K podání žaloby, odvolání, dovolání apod. je žalobce povinen uhradit soudní poplatek v předepsané výši. Jestliže se Vám budou uvedené výše poplatků zdát vysoké nebo nízké, již záleží pouze na Vás a Vašem rozpočtu. Tak či tak, neuhrazením soudního poplatku svoji spravedlnost nezískáte.

Nejčastěji půjde o peníze

Půjde-li o peněžité plnění, řekněme tedy, že uplatňujeme dlužnou pohledávku, jest soudní poplatek ve výši tisíc korun pro žalované částky do 20 tisíc korun. V částce od 20 tisíc do 40 milionů korun bude soudní poplatek 5 % z této částky.

Obdobně se vypočítává soudní poplatek, je-li předmětem řízení plnění ze smlouvy, které bylo ve smlouvě vyjádřeno v penězích nebo ve sporu o vrácení plnění z neplatné nebo zrušené smlouvy. Budeme-li podávat k soudu návrh na určení neplatnosti smlouvy, připravme si dva tisíce za soudní poplatek.

Ve sporech o náhradu nemajetkové újmy v penězích bude do žalované částky 200 tisíc korun požadován soudní poplatek ve výši dva tisíce korun, v částce vyšší se bude jednat o 1 % ze žalované částky.

V nemoci i ve zdraví, rozvod to snad napraví

Podáváme-li návrh na rozvod manželství, uhradíme dva tisíce korun. Vypořádáme-li společné jmění manželů, je nutné rovněž uhradit dva tisíce korun. Avšak za každou nemovitost, která bude součástí projednávaného návrhu, připočteme částku ve výši pět tisíc korun.

V rámci insolvenčního řízení pro incidenční spor o pravost, výši nebo pořadí přihlášené pohledávky bude soudní poplatek ve výši 5 tisíc korun. Návrh na vydání předběžného opatření? Soudní poplatek ve výši tisíc korun.

Kdo a kde neplatí?

Od soudního poplatku se osvobozují například řízení ve věcech opatrovnických, péče soudu o nezletilé a osvojení. Řízení o náhradu škody způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutí nebo nesprávným úředním postupem, či rozhodnutím o vazbě. Rovněž dědická řízení v prvním stupni řízení. Od soudního poplatku se osvobozuje navrhovatel v řízení o náhradu škody na zdraví a v řízení o náhradu škody z pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Dále navrhovatel v řízení o peněžité pomoci obětem trestné činnosti. Zároveň můžeme požádat soud o osvobození od soudního poplatku. Přičemž na základě formulářové žádosti jsou zkoumány naše majetkové poměry. Soud následně o tomto vydává rozhodnutí.

Kompletní znění zákona

V případě, že neuhradíme soudní poplatek při podání žaloby nebo návrhu, budeme soudem vyzváni k jeho zaplacení ve stanovené lhůtě. Neuhradíme-li ve stanovené lhůtě, soud řízení zastaví.

Soudní poplatky jsou příjmem státního rozpočtu. Důležité je taktéž vědět, že soudní poplatky, které nejsou vyšší než pět tisíc korun, lze platit kolkovými známkami, které můžeme zakoupit na poště.

Kompletní znění zákona č. 549/1991 Sb. o soudních poplatcích, který se velmi často novelizuje, včetně sazebníků pro jednotlivá řízení, vymezení osob a řízení osvobozených od soudních poplatků naleznete na portálu veřejné správy.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU