Středoevropské měny asi letní útlum ustojí

20.07.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


V období letních dovolených nemívají měny ze střední Evropy ustláno na růžích, neboť příliv kapitálu ze západoevropských fondů obvykle vysychá. Letos by si však mohly...

... udržet růstový trend z poslední doby díky atraktivním úrokovým výnosům.

Hlavním tahounem oživení v regionu bylo v posledních dvou měsících očekávané zvyšování úrokových sazeb. Zlotý posílil od začátku května k euru o téměř osm procent, zatímco česká koruna přidala přes pět procent.

Slovenská koruna si polepšila o 1,7 procenta, když její růst brzdily intervence centrální banky, a forint se zvedl téměř o tři procenta proti minimu z poloviny května.

"V předchozích letech portfolio manažeři spíše zavírali pozice, než v srpnu odjeli na dovolenou, což v konečném důsledku tlačilo na oslabení těchto (středoevropských měn)," řekl Dwyfor Evans, analytik pro rodící se trhy z Bank of America.

"Letos je to trochu jiné kvůli vyhlídkám úrokových sazeb. Stále můžete počítat s vysokými sazbami v Maďarsku a růstem sazeb v Polsku, takže díky laciným penězům ze Spojených států neexistuje žádný důvod pro opouštění pozic."

Jedinou hrozbou by byla případná změna pozice americké centrální banky (Fed), jež prozatím naznačovala pouze postupné zpřísňování měnové politiky.

"Ale když jste si na 95 procent jisti, že se to v srpnu nestane, pak můžete zůstat sedět na místě," dodal Evans.

Tento názor potvrzuje i Michael Ganske, portfolio manažer z DWS Investments ve Frankfurtu.

"Historie se neopakuje každý rok. V Polsku nevidím žádný důvod k výprodeji. Politická situace se vyjasnila a země zažívá neobyčejně silný růst. Během léta bych nevylučoval určitou volatilitu, ale strategicky zůstávám dlouhý," řekl Ganske.

Očekává se, že polská centrální banka znovu utáhne úrokové kohouty v srpnu nebo září, když v červnu zvedla sazby o razantních 50 bazických bodů. Úterní data navíc potvrdila, že se deficit běžného účtu Polska v květnu dále zúžil.


FONDY ZMENŠILY POZICE U DLUHOPISŮ

Letní sezona zřejmě tentokrát nepřinese stejná rizika jako v minulosti i proto, že portfolio manažeři už dříve omezili pozice na dluhopisových trzích.

Analytici firmy Calyon tento týden uvedli, že zahraniční investoři drží v maďarských dluhopisech pouze 9,1 miliardy eur, což je nejméně za posledních šest týdnů. Dluhopisový trh a forint jsou přitom velice úzce provázány, ve srovnání se zbytkem regionu patří tento vztah k nejsilnějším.

V Polsku se osudy zlotého a dluhopisů rozdělily, protože obligace se přizpůsobily vyhlídkám na zpřísnění měnové politiky. Vyšší úrokové sazby sice zvednou výnosy z domácích aktiv, ale cenné papíry s fixním úrokem zlevní.

V případě Česka má dluhopisový trh poměrně malý vliv na měnu, neboť jej řídí především domácí hráči.

"Koruna je v poslední době dost volatilní kvůli politické situaci, ale pokud se to vyjasní, zůstane silná. Úrokové sazby jsou na 2,25 procenta stále příliš nízké, ještě nás čeká víc (sazby půjdou nahoru)," řekl Michael Ganske z DWS.

Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross zřejmě uspěje při jednáních o sestavení nové vlády po rezignaci kabinetu Vladimíra Špidly. Riziko předčasných voleb se však stále nedá zcela vyloučit, dodávají analytici.


JE FORINT SLABÝM ČLÁNKEM?

Nicméně na forint hledí investoři s daleko menším optimismem než na ostatní měny regionu kvůli neutuchajícím pochybnostem kolem vládní fiskální reformy.

Podle Michela Aubenase, portfolio manažera ze společnosti Axa Investment Management v Paříži, jsou střednědobé vyhlídky pozitivní, nad forintem se však stále vznášejí otazníky.

"(Dluhopisový trh) je zřejmě stále dost předražený a mohl by brzdit případný růst, zvláště v případě forintu, který se pořád zdá nadhodnocený ve srovnání se zlotým," řekl Aubenas.

Investoři pochybují, že se maďarskému ministerstvu financí podaří letos splnit cíl pro rozpočtový deficit ve výši 4,6 procenta HDP, zvláště při nevelké úspěšnosti v předchozích letech. V první polovině roku schodek vyskočil už na 88 procent plánované celoroční hodnoty.

I přesto bude forint letos v létě spíše jen přešlapovat na místě místo toho, aby mu hrozil výraznější výprodej, vezmeme-li v úvahu vysoké náklady na otevření krátkých pozic při úrokové sazbě na 11,5 procenta.

"Euroforint by musel posilovat o 0,8 procenta každý měsíc, aby mělo smysl držet dlouhé pozice (v euru). Pokud jste přesvědčení o obratu ve forintu, pravděpodobně nepůjdete proti tomu," řekl Evans z BoA.

Zdroj: Reuters (Autor: James Thornhill, Přeložil: Jan Koselt, Editoval: Dušan Bučánek)

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU