Nebankovní půjčky získáte snadněji, ale pozor na nekalé praktiky

08.07.2013 | , Moneynow
Tiskové zprávy


U nebankovní instituce si už půjčil asi každý. I když má hodně lidí dojem, že to je pouze honosnější název pro ne úplně poctivou firmu, do této kategorie se řadí i spousta slušných společností poskytující různé nákupy na splátky atp. Víte ale, jaké jsou podmínky a na co si dát u nebankovních půjček pozor?

Nebankovní instituce nabízí mírnější podmínky

Největším rozdílem bankovních a nebankovních půjček bývá požadavek na ručitele. Banky ho často vyžadují pro vyšší úvěry. Při žádosti o kontokorent, tedy povolené přečerpání účtu, ho nevyžadují. Někdy je možné ručit například i existujícím stavebním spořením, které je však již nějakou dobu aktivní.

Naproti tomu nebankovní instituce obvykle ručitele nepožadují. Mnohem častější je u nich dokládání výše příjmů nebo aspoň existenci trvalého zaměstnání nebo podnikání. Na půjčky bez doložení příjmů dosáhne tak v podstatě každý, včetně seniorů nebo studentů. Mírnějšími podmínkami a mnohem rychlejším vyřízením žádostí se tak nebankovní instituce snaží kompenzovat vyšší úroky a náklady s půjčkou spojené.

Stát se snaží spotřebitelům pomoci

Především s nebankovními půjčkami jsou však často spojená i některá rizika a problémy. Řadu jich odstranila novela zákona o spotřebitelském úvěru, která nabyla platnosti 25.2.2013. I přes to se však stále můžete s některými praktikami setkat. Jedná se například o zpoplatněná čísla – linky 900 a 906, kde zájemce o půjčku při čekání zaplatil často více, než si chtěl půjčit.

Druhým, vážnějším problémem bylo používání směnek nebo šeků k zajištění úvěrů. To už také od 25.2.2013 není možné. Stávalo se totiž, že často byl bianco šek vyplněn v rozporu s tím, co bylo mezi smluvními stranami domluveno, případně byly směnky vymáhány i po zaplacení pohledávek.

Kromě několika dalších změn je také potřeba zmínit, že při porušení podmínek může Česká národní banka nebo Česká obchodní inspekce uložit nově pokutu až 20 mil. Kč a spotřebitel může kontaktovat finančního arbitra, aby mu pomohl s vypořádáním se s poskytovatelem nebo zprostředkovatelem půjčky.

I přes evidentní kroky státu k omezení nekalých praktik některých úvěrovatelů, je nutné stále se mít na pozoru a vždy si pozorně přečíst smlouvu. Také fakt, že vám banka kvůli výši vašich existujících závazků nepůjčí, je důvod k zamyšlení nad plánovanou investicí.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy