Vyšší úroky čekají i hypotéky

23.07.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


ČNB nečekaně zvýšila koncem června úrokové sazby. Co nás po tomto kroku čeká?  Úrokové sazby úvěrů začnou růst a růst se nevyhne ani hypotékám. Vždyť některé banky již stihly…

… zareagovat a úrokové sazby hypotečních úvěrů zvýšit. Ke stejnému kroku postupem času přikročí pravděpodobně i další banky. A pokud by ČNB zvýšila nebo dokonce nastoupila trend zvyšování úrokových sazeb, což se dá předpokládat, banky určitě k tomuto kroku přikročí a nejen hypotéky se začnou prodražovat.

Téměř po třech letech, kdy ČNB úrokové sazby snižovala, koncem června úrokové sazby naopak nečekaně zvýšila o čtvrt procentního bodu. Tři uplynulé roky tak byly pro hypoteční úvěrování ve znamení postupného snižování úrokových sazeb. Zatímco v květnu 2001 se minimální úrokové sazby hypotečních úvěrů nabízených hypotečními bankami pohybovali nad 7% p.a., o tři roky později banky nabízely hypoteční úvěry s minimálními úroky i pod 3% p.a. Tři roky tak znamenaly snížení minimálních úroků o více než čtyři procenta.

Nižší úroky, nižší nebo žádná podpora
Postupné snižování úroků, se ale také projevilo v postupném snižování úrokové dotace k hypotečním úvěrům. Od roku 1996 byl klientům poskytován státní finanční příspěvek k hypotečnímu úvěrování bytové výstavby. Zatímco od roku 1996 až do 31.1.2001 byla státní podpora, díky vysokým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů, ve výši 4 procentních bodů, od 1.2.2001 již klesla na pouhé dva procentní body. Následující rok poklesla o další procentní bod a od 1.2.2003 již byla nulová. A od letošního února byl tento příspěvek úplně zrušen.
Druhou podporou k hypotékám poskytovanou od září 2002 je příspěvek k hypotečnímu úvěru pro mladší 36 let na pořízení starší nemovitosti. Tato podpora byla až do 31.1.2003 poskytována ve výši 3 procentních bodů, následující rok již jen ve výši dvou a pro letošní rok byla snížena na pouhý jeden procentní bod. Zda bude podpora poskytována i v následujícím roce bude záležet na průměrné úrokové sazbě  hypotečních úvěrů poskytnutých se státní podporou. Pokud průměrná sazba hypotečních úvěrů klesne pod 5%, příspěvek se nabude poskytovat.

Úroky hypotečních úvěrů tedy dosahují v současné době svých minimálních hodnot a jak již změny provedené některými bankami ukazují nemusí tento stav již dlouho trvat, neboť některé banky již začínají úrokové sazby zvedat.

V červenci, tedy po změně úrokových sazeb ČNB, již přikročilo ke zvýšení úrokových sazeb několik bank. Jedná se například o Komerční banku, Wüstenrot hypoteční banku, Živnostenskou banku nebo třeba Českou spořitelnu, která nejen zvýšila úrokové sazby, ale také již v polovině června rozšířila možnosti fixace úrokových sazeb pro své klienty, kteří si nyní podle druhu hypotéky mohou vybírat z fixací od 1 do 5 let, případně 10 nebo 15 let. Naopak některé banky zatím o zvyšování úrokových sazeb neuvažují. „Jestliže se hovoří o opětovném růstu sazeb, bavíme se pravděpodobně o desetinách procenta. To na výši splátky u hypoték nemá nijak rozhodující vliv,“ říká J. Sadil, generální ředitel Českomoravské hypoteční banky a dodává, že ČMHB i přes pohyb úrokových sazeb směrem nahoru v nejbližší době sazby zvyšovat nebude.  Aktuální úrokové sazby hypotečních úvěrů naleznete zde.

Fixovat na delší dobu
Pokud by měl nyní nastat trend zvyšování sazeb ČNB a s tím spojené také zvyšování úrokových sazeb úvěrů, lze doporučit v případě žádosti o hypoteční úvěr fixovat úrokovou sazbu raději na delší dobu a tím si zajistit současné nízké úroky na delší dobu. Zatímco tedy v minulých letech bylo výhodnější využít kratší fix, protože úrokové sazby hypoték klesaly, nyní se situace pravděpodobně mění a klienti budou uvažovat přesně naopak, tj. mít současnou úrokovou sazbu co nejdéle.

I přes možnost růstu úrokových sazeb hypotečních úvěrů se dá očekávat, že zájem klientů o hypoteční úvěry nepoleví ani v tomto roce. Jen za první čtvrtletí tohoto roku bylo již fyzickým osobám poskytnuto téměř 9 tisíc hypotečních úvěrů (za celý loňský rok to bylo téměř 31 500 úvěrů).

V příštím roce to bude již deset let, co se začaly hypotéky na českém trhu nabízet. Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku poskytly banky klientům již téměř 110 tisíc hypotečních úvěrů.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ