Jak jsou pojištěny vaše vklady u banky?

22.07.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V dnešní době se snad už nenajde nikdo, kdo by své těžce vydělané peníze schovával doma pod polštářem. Svěřujeme je bance a pevně věříme, že se tam neztratí. Co se stane, když banka zkrachuje? Jakou část svých úspor dostanete zpátky?

Ačkoliv jsou tuzemské bankovní domy v současné době stabilní, přesto si lidé stále ještě dobře pamatují doby, kdy byly jejich krachy téměř na denním pořádku. A není divu. Vždyť je to teprve něco málo přes rok, co ukončila svoji činnosti Union banka a Plzeňská banka.

Jeden z našich čtenářů se nedávno obrátil na naše Poradenské centrum s otázkou, která se krachu finančních institucí bezprostředně týká.

„Přeji dobrý den, prosím o informaci do jaké výše jsou ze zákona pojištěny vklady na termínovaných, spořících atd.účtech. Dále bych rád alespoň zkráceně věděl, co toto pojištění znamená v případě krachu fin.instituce.“

Co mu odpověděli odborníci z firmy Böhm & partner?

„Dobrý den. Fond pojištění vkladů (FPV) vyplácí oprávněným osobám náhrady vkladů u bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen, které nejsou schopny dostát svým závazkům za zákonných a smluvních podmínek. Fond pracuje podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. Podle současného znění tohoto zákona jsou pojištěny veškeré neanonymní korunové i devizové vklady fyzických i právnických osob. Náhrady vkladů oprávněným osobám se vyplácejí v českých korunách ve výši 90 % vkladu, maximálně do výše 25 000 EUR pro jednu osobu u jedné banky. Více informací získáte na těchto stránkách FPV http://www.fpv.cz/.“

Dle zákona o bankách musí Fond pojištění vkladů zahájit výplaty náhrad vkladů do tří měsíců od obdržení oznámení od České národní banky o neschopnosti dané banky dostát svým závazkům (platební neschopnost banky).

Po předložení požadovaných dokladů na pobočce banky, která je vyplácením vkladů pověřena, je klientům vyplacena náhrada v zákonné výši 90 % zůstatku vkladu včetně úroků ke dni zahájení výplat, maximálně však 25 000 euro pro jednu oprávněnou osobu. Výplata prostředků probíhá po dobu pěti let od jejího zahájení.

Ekvivalent limitu v českých korunách se přepočítává podle kurzu vyhlášeného Českou národní bankou ke dni, kdy bylo Fondu pojištění vkladů doručeno písemné oznámení České národní banky o platební neschopnosti banky. Pokud byste tedy měli v krachující bance kromě korunového účtu i účet devizový, musíte počítat s tím, že si své peníze nebudete moci vybrat hned první den zahájení výplat. Devizové vklady se totiž musejí nejprve přepočítat.
Pokud by pro klienta bylo výhodnější použít kurz ČNB ke dni zahájení plateb místo kurzu ke dni, kdy FPV oznámil ČNB platební neschopnost banky, pak má klient dle zákona nárok na doplacení příslušného rozdílu.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ