Zdaňování studentských brigád

27.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Studujete na střední nebo na vysoké škole, je vám méně než 26 let a nevíte, zda máte u brigády povinnost zaplatit sociální a zdravotní pojištění nebo jaká potvrzení musíte vyplnit?

Téma tohoto týdne: Vyděláváme o prázdninách

Do částky 4120 korun měsíčně se příjmy studentů nedaní. Čistá mzda se tak rovná mzdě hrubé. Na druhou stranu se předpokládá, že vy jako student podepíšete řádnou dohodu o provedení práce a dodáte vašemu poskytovateli brigády potvrzení o studiu.

Zdaňování příjmů studentů upravuje zákon číslo 586 z roku 1992 o daních z příjmů. Podle tohoto předpisu činí odečitatelná položka na studenta 950 korun měsíčně.


Průbeh studentského pracovního poměru

V případě pracovního poměru studenta podle § 6 odst. 1 písm. a), zákona 586/92 Sb. o daních z příjmů má zaměstnavatel povinnost odvádět z těchto příjmů sociální a zdravotní pojištění a zálohu na daň ze závislé činnosti.

V případě, že vy jako student máte jediný pracovní poměr, pak podepisujete Prohlášení k dani podle ustanovení § 38k odst. 4 uvedeného zákona a zaměstnavatel vám bude na základě toho odečítat nezdanitelné části základu daně podle ustanovení § 15 odst. 1 téhož zákona.

Základní nezdanitelná částka (pro zdaňovací období roku 2004) činí 38.040 korun ročně, což je 3.170 Kč měsíčně. Zvláštní nezdanitelná částka určená pro žáky a studenty soustavně se připravující na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem potom pro zdaňovací období roku 2004 dosahuje 11.400 Kč ročně, tj. 950 korun měsíčně.


ZPŮSOBY PRACOVNÍHO POMĚRU

Ze zákoníku práce vyplývají dva způsoby pracovního poměru:

  • řádný pracovní poměr
  • dohoda o práci konané mimo pracovní poměr (tj. dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti)

Dohoda o provedení práce
Jedná se o mimopracovní poměr. Dohodu o provedení práce může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, jestliže předpokládaný rozsah práce (chcete-li pracovního úkolu), na který se dohoda uzavírá, není vyšší než sto hodin ročně. Dohod můžete mít uzavřeno více, pro jednoho zaměstnavatele ovšem můžete za jeden kalendářní rok odpracovat právě zmíněných 100 hodin. Dohoda se uzavírá písemně nebo ústně a musí v ní být vymezen nejen pracovní úkol, ale také sjednaná odměna za jeho provedení. Zpravidla se uvádí také doba, v rámci které má být práce provedena. U dohody o provedení práce neexistuje zkušební lhůta. Spolupráce tedy může být ukončena zaměstnavatelem i z vaší strany kdykoli a bez udání důvodu.

Odměna za provedení pracovního úkolu je na základě zákona splatná po dokončení a odevzdání práce. Lze ovšem dojednat, že část odměny bude zaplacena již po provedení určité části pracovního úkolu. Sociální a zdravotní pojištění se zde na rozdíl od klasické pracovní smlouvy neodvádí.

Dohoda o pracovní činnosti
Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, i když předpokládaný rozsah práce nepřesahuje 100 hodin. Na jejím základě nelze vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby (čili práce může být sjednána maximálně na poloviční pracovní úvazek). Dohodu je zaměstnavatel povinen uzavřít písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny sjednané práce, odměna, rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. To může být jak doba určitá, tak i neurčitá. 

Odměna za vykonanou práci je tentokrát splatná ve výplatních termínech určených u zaměstnanvatele pro výplatu mzdy, případně jednorázově po provedení pracovního úkolu (opět v nejbližším výplatním termínu). Obecně lze ovšem tyto záležitosti nastavit dohodou i jinak. Pokud jste student, máte nárok na nezdanitelnou částku ve výši 4120 korun. Sociální a zdravotní pojištění se odvádí a bude stejně jako daně (v případě, že vyděláte více než 4120 korun) odečteno z měsíční výplaty.


Zdroj: Studentské centrum

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky