Šance na brigádu v cizině nevymřely

30.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Zatímco na lukrativní letní brigádu v tuzemsku lze natrefit o prázdninách neustále, na shánění krátkodobé práce na srpen a září v zahraničí je dost pozdě. Naděje ale umírá poslední.

Téma týdne: Vyděláváme o prázdninách 

Na shánění krátkodobé prázdninové práce v zahraničí je nyní opravdu dost pozdě. Konkurzy na volná místa totiž většinou proběhly již na jaře. "Výběrová řízení pro brigády v rámci letošního léta byla ukončena v podstatě již v posledním dubnovém týdnu. Další šanci budou studenti mít opět v příštím roce," uvedla Radka Votroubková ze společnosti Bohemia Tex-House, která se zabývá zprostředkováváním letních brigád a sezónních pracovních poměrů zejména v přímořských letoviscích v Itálii. Trh s těmito pracovními příležitostmi se v posledních letech nasytil. "Volných míst moc není. Zaměstnavatelé si mohou vybírat a preferují pracovníky, kteří jsou schopni nastoupit již začátkem května a zůstat po celou sezónu," říká jednatelka brněnské agentury Elite Agency Monika Štaudnerová. Studenti jsou v tomto případě v nevýhodě. Na vysoké škole je totiž zkouškové období v plném proudu ještě v červnu.

Nevzdávat se!

To ale neznamená, že by se mladí lidé měli vzdávat. Naopak, v případě opravdu zajímavé nabídky (nejen po finanční, ale třeba i jazykové stránce) je možné studium přerušit nebo si lze po domluvě s vyučujícími (byť ve výjimečných případech) sjednat individuální zkouškové předtermíny. Nábor na pozice pro zimní sezónu a léto 2005 začne například v brněnské Elite Agency již od září. Od přelomu října a listopadu potom odstartují také registrace uchazečů z řad studentů denního pomaturitního studia o práci v USA v rámci programu Work and Travel. Tento program funguje řadu let a poskytuje kromě nadprůměrného výdělku a zajímavé náplně práce i možnost cestování a zlepšení americké angličtiny. "S registrací doporučuji neotálet. Čím dříve se studenti zaregistrují, tím větší bude jejich šance na nalezení atraktivnější práce," radí manažerka pracovních pobytů Student Agency Alena Moučková.

Příležitosti jsou

Možná si ale v tomto okamžiku řeknete: "To vše je hezké, jenže příští léto je tak daleko." Pro vás potom máme dobrou zprávu. Kdo chce v brzké době vyrazit za prací do ciziny, určitě možnost má. Krátkodobé pracovní příležitosti má například aktuálně v nabídce třeba plzeňská agentura Fancy. "Pro dívky evidujeme volná místa na pozice tanečnic nebo konzumních hostesek v řadě evropských i mimoevropských zemí, pro muže práci v mnoha oborech na Kypru," sdělil její zástupce David Duna. Hostesky mají za úkol bavit hosty v restauracích a klubech. Jsou placeny fixním platem a provizí z prodaných nápojů. "Tato práce je pro mnohé Čechy nepředstavitelná, protože u nás nic takového není. Upozornil bych ale, že se nejedná o erotické služby," dodal David Duna. Hostesky si podle něj vydělají od 40 do 70 tisíc korun měsíčně. Tanečnice zhruba jednou tolik. Nutnou podmínkou pro ucházení se o tato místa je kromě atraktivního vzhledu velmi dobrá znalost angličtiny, případně základní znalost jazyka země, kam chcete zamířit. 

Naděje na ostrovech

Naděje na nalezení práce existuje i v jiných zemích, například ve Velké Británii nebo Irsku. Pozor ovšem na to, že na tamních pracovních trzích je velký přetlak. Hlavní konkurencí jsou uchazeči z Polska, kteří například v Irsku pracují za dvě nebo tři eura na hodinu. O volná místa se již asi od poloviny července doslova bojuje. "Upřímně bych teď asi nikomu příliš nedoporučovala, aby se na dva zbývající měsíce prázdnin sbalil a jel do Británie pracovat," uvedla Alena Moučková ze Student Agency. Pokud se přesto na "ostrovy" vydáte, vezměte si s sebou určitě dostatečné množství liber pro případ, že práci neseženete ihned.

Jestliže s prací v cizině zase až tak nespěcháte a plánujete odjet někdy na podzim, máte lepší vyhlídky. Pro vás mají například na pobočkách GTS International nebo Student Agency  zajímavé pracovní příležitosti v Evropě (mimo jiné ve Francii, Velké Británii nebo Irsku) i na jiných kontinentech (odborné stáže v USA či Brazílii, kombinované studijní a pracovní programy v Austrálii a na Novém Zélandu, pracovní pobyty v Kostarice nebo Jihoafrické Republice).

Škoda Izraele

Nabídka brigád by mohla být i širší. Částečně ji omezily občanské nepokoje. To se týká hlavně Izraele, kam v době nedávno minulé (a nikoli jen o  prázdninách) za prací a poznáním mířilo mnoho českých studentů. "Vzhledem k napjaté situaci do této oblasti v současnosti žádné brigádníky neposíláme," sdělila Dana Vyskočilová z Agentury Izra.

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky