Ceny elektřiny se možná sníží. Až o jedenáct procent

02.09.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Projekty na stavbu nových elektráren jsou ohrožené. Od příštího roku již zřejmě nedostanou podporu. Rozhodli tak poslanci. Odsouhlasili naopak prodloužení dotací pro elektřinu vyrobenou v stávajících fotovoltaických elektrárnách. Toto rozhodnutí může mít vliv na cenu elektřiny.

Kritici solárního byznysu mají důvod k radosti. Poslanci totiž schválili vládní návrh omezující podporu výroby elektřiny u nových fotovoltaických elektráren uvedených do provozu od příštího roku. Navíc musí firmy přijímající podporu zveřejnit své vlastníky. Jen v letošním roce celková částka na podporu obnovitelných zdrojů energie pravděpodobně dosáhne 44,5 miliardy korun, stát přispívá asi čtvrtinu. Zbytek nedobrovolně doplácí odběratelé elektřiny, tedy domácnosti a energeticky nároční průmysl. To má vliv na konečnou cenu energie.

Návrh na zrušení podpory ještě musí schválit senátoři a podepsat prezident. Kvůli podpoře solárního byznysu letos opět stoupla cena za energie, přestože společnosti služby zlevnily. Například jeden z největších dodavatelů elektřiny – firma E.ON sice v letošním roce nakoupila výhodně silovou elektřinu, přesto jejich zákazníci, kteří používají elektřinu na svícení a provoz spotřebičů platí o 335 korun více než v roce 2012.

Krach a soudní arbitráže

Podpora již postavených solárních elektráren bude naopak pokračovat minimálně dva roky. Kriticky na rozhodnutí poslanců reagovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) i Aliance pro energetickou soběstačnost. Podle jejích vyjádření postupným utlumením podpory pro nové obnovitelné zdroje se stane z legislativy na rozhýbání čisté energetiky dotační mechanismus pro spalování uhlí a plynu nebo výstavbu spaloven odpadu. „Toto rozhodnutí zasáhne do investic v řádech stovek miliard korun. Až třicet procent solárních elektráren z roku 2010 se dostane do vážných problémů. Mohou zkrachovat,“ domnívá se ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Upozornil, že někteří provozovatelé fotovoltaických elektráren se zřejmě obrátí na soud. „Stát může čelit až mezinárodním arbitrážím. Nakonec vydá za soudní řízení více peněž než kolik vybere na solární dani,“ poukázal. Kritický názor má také ředitelka CZEPHO Veronika Knoblochová. „Ekonomické analýzy solárních elektráren jasně dokazují, že současný tříletý solární odvod v kombinaci s dalšími opatřeními například zrušením daňových prázdnin posunul návratnost fotovoltaických elektráren na státem garantovaných patnáct let,“ míní Knoblochová.

Úspora? Až tisíce korun

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková prohlásila, že pokud se podaří prosadit legislativní úpravu stanovující limit pro podporu obnovitelných zdrojů pro příští rok ve výši 495 korun za jednu megawatthodinu, sníží se cena energií. „Právě podpora obnovitelných zdrojů přispěla ke zvýšení ceny elektřiny. V roce 2006 činila částka na tento účel 133 korun, letos to má být okolo tří tisíc korun,“ poukázala. Cena elektřiny by se mohla díky schválení úpravy legislativy podle Vitáskové snížit oproti letošnímu roku až o jedenáct procent. „Pro domácnosti by to mohlo znamenat úsporu až ve výši pěti tisíc korun,“ uzavřela.

Štítky:

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ