Bohatí budou mít o starost navíc

11.09.2013 | , Finance.cz
DANĚ


Bohatí by měli zpozornit. Podle představ ČSSD by měli dokládat, kde přišli k větším finančním prostředkům. Koho se případné budoucí změny týkají? Především těch, kteří si kupují drahá vozidla, letouny či akcie v hodnotě přesahující dva miliony korun u akcií a deset milionů u movitých věcí.

Pokud by ČSSD vyhrála budoucí volby, tak se pokusí tento kontroverzní zákon prosadit. Dle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by nově zavedená povinnost mohla platit od roku 2015 a nezasahovala by zpět do minulosti. Kromě drahých movitých věcí a držení větší hodnoty akcií by se nový zákon pravděpodobně týkal i vlastnictví většího objemu peněz v hotovosti. Proč ČSSD navrhuje podobná lehce kontroverzní opatření? Slibuje si od něj především zamezení praní špinavých peněz plynoucích z trestné činnosti.

V souvislosti s novými opatřeními budou mít větší pravomoc i finanční úřady. V případě prosazení zákona je čeká jednodušší kontrola nově pořízených nemovitostí. Zejména tedy původu financí, které byly pro nákup nemovitosti použity. Finanční úřady budou mít pravděpodobně možnost kontrolovat původ financí na pořízení nemovitosti až pět let zpět. Všechny návrhy, které nyní ČSSD před volbami představila, jsou mnohem radikálnější než jejich představy ČSSD v minulosti. V minulém volebním období předkládala ČSSD již dva podobné návrhy, ale ani jeden nepočítal s tak „silnými“ čísly. První z návrhů uváděl nutnost dokladu původu financí u cenných papírů nad souhrnnou částku pět milionů korun a nemovitostí zhruba za dvacet milionů korun. V druhém návrhu byla částka pro kontrolu původu financí pro nákup nemovitosti ještě nižší a to patnáct milionů korun.

Sankční daň v případě neprokázání

Kromě výše uvedených restrikcí všechny návrhy minulé i současné počítají s tzv. sankční daní. O co se jedná? Pokud by se náhodou původ peněz nepodařilo prokázat, tak chce ČSSD zavést sankční daň. V minulém období byla v návrhu předkládána její výše 76 procent hodnoty majetku, ale nyní ČSSD opět v návrhu přitvrdila a ráda by prý zavedla daň ve výši 100 procent hodnoty majetku.

Registrační pokladny pro všechny

Další metodou, která má státu přinést tolik chybějící finance, by mělo být dle ČSSD povinné zavedení registračních pokladen. Jan Mládek, stínový ministr financí, k tomuto kroku poznamenal: „Smyslem není jen zlepšení daňového výnosu, ale také lepší ochrana spotřebitelů. Reklamaci lze bez účtenky vyřídit jen těžko“.

Budoucí novinky v zavedení registračních pokladen se ale příliš nelíbí TOP 09. Podle bývalého ministra financí a místopředsedy strany Jan Kalouska bude zavedení registračních pokladen naprosto likvidační pro drobné podnikatele, protože bude znamenat investiční náklady přes deset miliard korun. Navíc očekávané zvýšení výběru DPH podle něj prý nepřinese.

Boj proti daňovým únikům

Jan Mládek dále uvedl další návrhy, jak čelit daňovým únikům. Jeho seznam začínal aktivnějším zapojení ČR do světových iniciativ (EU, OECD, USA) ohledně automatické výměny informací mezi páteřními daňovými systémy až po omezení takzvaného švarcsystému, poskytování služeb a zboží bez paragonů a kontroly daňových bonusů. Mládek také prozradil svůj střídmý odhad daňových úniků, který je podle něj 150 až 200 miliard korun ročně. Nicméně i Mládek sám tuší, že omezit daňové úniky nebude jednoduché. Rád by daňové úniky zmenšil přibližně o 40 miliard, ale zároveň dodává: „Nebude úplně jednoduché se k penězům dostat. Neplatit daně je návykové“.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ