Povinné ručení 2014: Sazby porostou, fixací ceny ale nemusíte ušetřit

30.12.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Fixace ceny povinného ručení na několik let dopředu, kterou nově nabízí některé pojišťovny, má své výhody i nevýhody. I přesto, že ceny povinného ručení budou v příštích letech stoupat, fixace stávající cenové nabídky se nemusí vždy vyplatit.

Povinné ručení podraží i kvůli legislativním změnám

Sazby povinného ručení několik let klesaly, nyní nastává opačný trend. Jednou z příčin jsou legislativní změny. Od letošního září mají pojišťovny povinnost odvádět minimálně 3 % z přijatého pojistného do Fondu zábrany škod. Současně se zvedla paušální částka za každou hodinu zásahu hasičů u dopravní nehody. Nový občanský zákoník navíc od roku 2014 zvyšuje nároky motoristů na pojistná plnění. „Předpokládané vyšší škody na straně jedné se však logicky musejí projevit i na straně druhé. Postupná individuální úprava cen povinného ručení u smluv, které mají výročí po prvním lednu příštího roku, je v tomto kontextu logickým krokem,“ uvedl Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali. S výraznějším navýšením musejí podle něj počítat zvláště rizikoví řidiči.


Pojišťovny zdraží v roce 2014 povinné ručení o 10 až 15 procent
Vyvarujte se chyb při změně vlastníka automobilu
Jak ušetřit maximum díky bonusu z povinného ručení
Hradec: ČKP je garantem u škod způsobených nepojištěným vozidlem

Fixace ceny povinného ručení až na 3 roky

Některé pojišťovny v souvislosti se zdražováním nabízejí fixaci ceny povinného ručení až na 3 roky. Výhoda spočívá v tom, že s očekávaným růstem sazeb bude povinné ručení za 3 roky zcela jistě dražší než nyní. Potíž je ale v tom, že fixaci nabízejí pojišťovny převážně u prémiových produktů, které jsou výrazně dražší než jejich nejlevnější nebo středně drahé varianty povinného ručení. „Pokud si klient sjednává pojištění v levnější variantě, je pravděpodobné, že i za tři roky bude platit nižší pojistné, než kdyby si sjednal dražší, a přitom cenově fixovanou variantu,“ upozornil Roman Sznapka, produktový manažer Triglav pojišťovny.

TIP: Kalkulačka povinného ručení

Například Česká pojišťovna automaticky poskytuje tříletou garanci nezměněné ceny ve variantách povinného ručení Exclusive Plus, Exclusive Max a Premium. „Garance znamená, že uvedenou dobu nedojde ze strany České pojišťovny ke změně ceny povinného ručení, tato cena je tedy po dobu 36 měsíců fixována a každý klient tak již při sjednání pojistné smlouvy přesně ví, kolik v následujících obdobích za pojištění zaplatí,“ popsal Jan Marek z útvaru komunikace České pojišťovny. Podobně pojišťovna Generali nabízí tříletou záruku stejné výše pojistného všem klientům, kteří si do února příštího roku sjednají povinné ručení ve variantě CarFIX. Kooperativa fixaci poskytuje převážně u vozových parků, pokud je to podmínka ve výběrovém řízení. Jinak průzkumy Kooperativy podle mluvčího Milana Káni zatím neukazují, že by o garantované ceny měl zájem i běžný řidič.

Je to výhodné? Selský rozum napoví

Odborníci apelují na řidiče, aby u každé nabídky zvážili, zda je pro ně skutečně výhodná. Platí to nejen o povinném ručení, ale stejně tak o hypotékách nebo platbách za energie. „Na první pohled lákavá nabídka ve výsledku nemusí vůbec znamenat očekávanou úsporu. Vždy platí, že lidé by se měli řídit prostým selským rozumem,“ uzavřel Roman Sznapka z Triglav pojišťovny.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ