Jak ukončit leasingovou smlouvu

16.09.2004 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


U leasingové smlouvy může dojít k ukončení smlouvy dvěma způsoby – řádně a mimořádně. Jak vysokou částku Vám leasingová společnost vrátí při jednotlivém ukončení smlouvy?

Řádné ukončení

K řádnému ukončení dochází po uplynutí sjednané doby a splněním veškerých dohodnutých podmínek ze smlouvy. Také musí být splněny všechny zákonné i všeobecné podmínky pronajímatele. Přesně se jedná o:

  • zachování minimální doby trvání leasingové smlouvy, která činí 20% doby odpisování a zároveň alespoň tří let (u nemovitostí 8 let) 
  • uhrazení veškerých leasingových splátek a dalších závazků vůči leasingové společnosti, které vznikly v průběhu trvání smlouvy
  • uhrazení odkupní ceny. Jestliže je tato cena nižší než 40.000Kč, je možno ji jednorázově odepsat do nákladů

Ve chvíli, kdy jsou splněny výše uvedené podmínky, dochází k převodu majetku na nájemce.

Časově rozlišené leasingové splátky jsou uznané jako výdaje na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů za předpokladu, že splňují minimální dobu trvání smlouvy a kupní cena není vyšší než cena zůstatková při rovnoměrném odpisování. Dalším předpokladem je zahrnutí najaté věci do obchodního majetku nájemce.

Mimořádné ukončení

Situace, při níž dojde k mimořádnému ukončení smlouvy, nastává při ztrátě, odcizení, totální škodě na předmětu leasingu nebo neplacení splátek nájemcem. Další možností je dohoda obou smluvních stran. V každém případě dochází k finančnímu vyrovnání leasingové smlouvy.

Dojde-li k mimořádnému ukončení smlouvy, a to i odcizení nebo totální havárii, jsou pak předepsané splátky (spolu s alikvotní části zálohy) daňovým nákladem či výdajem pro nájemce a zdanitelným příjmem pro pronajímatele.

Vyrovnání/vyúčtování vzájemných pohledávek je následující:

Text
+ dosavadní předepsané a doposud neuhrazené splátky a jiné splatné pohledávky (poplatky, pojistné, penále, ...)
+ počet nepředepsaných splátek x výše splátek bez DPH, v nominální hodnotě nebo odúročeno k datu vypořádání, anuitní výpočet
+ zůstatková hodnota předmětu leasingu bez DPH
+ další náklady (poplatek za ukončení smlouvy, úroky z prodlení, náklady na zabavení vozidla a eventuelně odtah vozidla, náklady na znalecký posudek, nýáklady na parkovné, náklady na vymáhání, ...)
+/- event. tzv. daňové znevýhodnění/zvýhodnění (daňový dopad rozdílu časových "leasingových" odpisů a rovnoměrných odpisů dle zákona o daních z příjmů v případě vyšších nebo nižších leas. odpisů
- prodejní cena vozidla (v případě prodeje) nebo plnění od pojišťovny (v případech odcizení nebo totální havárie)
- poměrná část zbývající zálohy na leasingové splátky event. přeplatek na leas. splátkách
=

NEDOPLATEK (+) nebo PŘEPLATEK (-)

Předčasné ukončení

K předčasnému ukončení leasingové smlouvy dochází na základě žádosti nájemce dohodou smluvních stran, a to v případě jeho zájmu o odkup předmětu leasingu.

Jak vypadá výpočet vyrovnání máte uvedeno v následují tabulce:

Text
+ odúročené budoucí leasingové splátky bez DPH, anuitní výpočet
+ (odúročená) zůstatková hodnota bez DPH
+ tzv. daňová úprava, je uplatňováno, pokud je nájemce podnikatel, a to z důvodu zachování daňové uznatelnosti splátek nájemného. Kupní cena nesmí být nižší než cena zůstatková, kterou by měl majetek při rovnoměrném odepisování, tj. rozdíl mezi uplatněnými odpisy a rovnoměrnými odpisy
+ poplatek za předčasné ukončení smlouvy bez DPH
= prodejní cena bez DPH
+ DPH
= prodejní cena včetně DPH
- poměrná část zálohy na leasingové splátky
- případné přeplatky
+ případné nedoplatky
= CELKEM K ÚHRADĚ

Zdroj: ALS

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY