Nejlepší spořicí účty na začátku roku 2014

12.02.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pokud chcete získat nejvyšší úrokovou sazbu spořicího účtu na trhu, připravte se na to, že to nebude „zdarma“. V prostředí ultra nízkých úrokových sazeb, které nyní na finančních trzích panuje, si banky nemohou dovolit u svých spořicích účtů bez výpovědní lhůty úrokové sazby 1,5 % - 2 %, aniž by je zčásti dotovaly.

Podpora spořicích účtů je však drahou záležitostí a tak většinou slouží (resp. měla by sloužit) k rychlému získání nových klientů či jako příležitost ke cross-sellingu. Setkat se můžeme i s případem, kdy banka získání vysoké úrokové sazby podmiňuje omezeným nakládáním s vloženými prostředky.

Teď se spolu pojďme podívat na to, jaké jsou podmínky získání nejvyšších úrokových sazeb spořicích účtů.

Na 2 % dosáhnete pouze v případě, že začnete při placení v obchodech či na internetu využívat kartu mBank (podmínka spořicího účtu eMAX plus), nebo si na pobočce Waldviertel Sparkasse sjednáte běžný účet či penzijní připojištění (podmínka spořicího účtu Spořicí účet bez výpovědní lhůty).

TIP: Srovnání všech spořicích účtů naleznete v sekci ÚČTY A SPOŘENÍ

Sberbank úrokovou sazbu 1,63 % nepodmiňuje, vysvětlit si to lze právě snahou „nasát“ nové klienty. Sberbank působí v České republice krátkou dobu (je to zhruba 2 roky od doby, kdy koupila pobočky rakouské Volksbank) a jsou to právě vysoké úrokové sazby na spořicích účtech, co občany České republice motivuje ke změně banky.

Čtvrtá v pořadí, ZUNO Bank, Vám pak přizná úrokovou sazbu 1,50 % v případě, že v daném měsíci nevyberete ze svého spořicího účtu žádné peníze.

Pátý v pořadí, Spořicí účet bez výpovědní lhůty Waldviertel Sparkasse s úrokovou sazbou 1,50 %, klientům žádné podmínky neklade.

Spořicí účty s nejvyšší úrokovou sazbou

Instituce

Produkt

Úrok

mBank

eMAX plus

2%

Waldviertel Sparkasse

Spořicí účet bez výpovědní lhůty

2%

Sberbank

Spořicí účet

1,63%

ZUNO Bank

Spoření PLUS

1,50%

Waldviertel Sparkasse

Spořicí účet bez výpovědní lhůty

1,50%

 

Pozn. úrokové sazby k 15. 1. 2014

Jaké úrokové sazby získáte bez dalších podmínek?

Nechcete se omezovat tím, že vysokou úrokovou sazbu získáte pouze v případě, že budete poslušně plnit nějaké podmínky? Pojďme se spolu podívat na to, jakou úrokovou sazbu můžete získat.

Nejvyšší úrokové sazby bez nutnosti plnění jakýchkoliv podmínek

Instituce

Produkt

Úrok

Sberbank

Spořicí účet

1,63%

Waldviertel Sparkasse

Spořicí účet bez výpovědní lhůty

1,50%

Equa bank

Spořicí účet

1,40%

Airbank

Spořicí účet

1,30%

 

Pozn. úrokové sazby k 15. 1. 2014

Jak sami vidíte, nejvyšší úrokové sazby nabízí „ bankovní nováčci“ na trhu a rakouská Waldviertel Sparkasse.

Jak se sazby budou vyvíjet?

Pokud budou na trhu přetrvávat stávající podmínky (nízké úrokové sazby České národní banky), lze předpokládat, že úrokové sazby spořicích účtů mírně poklesnou. Jak Equa bank, tak Airbank jsou v hlubokých ztrátách a současné úrokové sazby jim ke generování zisku moc nepomohou. Případný pokles úrokových sazeb u těchto bank může být pro Sberbank příležitostí, jak získávat nové klienty i s úrokovou sazbou spořicího účtu kolem 1,3 % (Waldviertel Sparkasse působí pouze v Jihočeském kraji, nelze ji tedy považovat za plnohodnotnou konkurenci jiných komerčních bank). Tedy alespoň v případě, že management některé z dalších bank působících v České republice nenapadne začít dotovat svůj spořicí účet a „koupit“ si tak nové klienty.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ