Nezaměstnanost je nejvyšší v historii – pracovní místa prý budou

19.02.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud sledujete tabulky Českého statistického úřadu, mohli jste mylně nabýt dojmu, že situace zdaleka není tak hrozná, jak se zdá – vždyť před rokem byla nezaměstnanost ještě vyšší… Opusťte tuto mylnou představu, číslovka z ledna 2014 je nižší jen z toho důvodu, že se nezaměstnanost začala přepočítávat jiným způsobem, než tomu bylo před rokem.

Zatímco vloni číslo značilo procento nezaměstnaných podíl z počtu ekonomicky aktivních lidí v daném věku, dnes je to procento z celkového počtu obyvatel stejného věku. Při stejném způsobu výpočtu by letošní číslo to loňské bez potíží pokořilo – což ovšem není dobrá zpráva.

Nezaměstnanost je rekordní

Počet lidí bez práce, kteří se přitom o práci prostřednictvím Úřadu práce ucházejí, je nejvyšší v novodobé historii. Nezaměstnaných je téměř 586 000, jen za leden jich 40 000 přibylo. A nová místa přitom stále nevznikají. Česká ekonomika je slabá, stále v recesi, navíc se jako vždy projevil vliv ukončení sezónních prací, takže zatímco přibyly desítky tisíc nezaměstnaných, míst pro ně ubylo, a to cca o 10%. V konečném součtu to znamená průměrně 16 až 17 nezaměstnaných na jediné volné pracovní místo, přičemž se ovšem situace markantně liší v různých částech republiky. Již tradičně je nejvyšší na Bruntálsku a Mostecku a v severních částech republiky – Ústeckém a Moravskoslezském kraji vůbec, nejnižší nezaměstnanost stále vykazuje Praha. Problém spočívá také v tom, že profil a vzdělání průměrného nezaměstnaného neodpovídá požadavkům zaměstnavatelů, kteří hledají kvalifikované lidi s praxí na specializovaná místa. O lidi s nižším vzděláním, v předdůchodovém věku a absolventy není na trhu práce zájem.

Blýská se na lepší časy?

Jako vždy se očekává mírné zlepšení situace na jaře se začátkem sezónních stavebních prací. Než se však rozběhnou, nevylučují finanční analytici ani další dramatické zvyšování nezaměstnanosti, kdy by počet lidí bez práce mohl přesáhnout i 600 000. Pro příští rok, respektive jeho druhé pololetí, se však konečně očekává růst průmyslové výroby, ve které by měla vznikat nová místa, a to i přesto, že v prvé řadě budou zaměstnavatelé zřejmě více vytěžovat stávající zaměstnance.

Kde čekat oživení?

Jaké profese budou v příštím roce žádány? Které obory čeká oživení? Nabírat nové zaměstnance plánují zejména podniky s větší zaměstnaneckou základnou. Nárůst počtu pracovních pozic ve svém oboru mají slíben zejména pracovníci v automobilovém průmyslu, ale i ve stavebnictví, které již roky stagnuje. Největší nárůst počtu pracovních míst se očekává v oblasti informačních technologií a v logistice. Hledat se budou IT specialisté, lékaři, učitelé, strojní inženýři, CNC obráběči, svářeči a nástrojáři, šanci dostanou také řidiči, zdravotnický personál a kuchaři.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU