Vyjádření České bankovní asociace v reakci na dnešní rozhodnutí Ústavního soudu ve věci sporu o poplatky za vedení úvěrových účtů

15.04.2014 | , Česká bankovní asociace
Tiskové zprávy


Rozhodnutí Ústavního soudu potvrdilo dlouhodobé stanovisko bank, stejně jako většinový názor obecných soudů i finanční arbitryně, že banky postupovaly v souladu s českým právem a poplatky byly sjednány a účtovány v souladu se zákonem. Pro úplnost dodáváme, že vedle Ústavního soudu ve věci tzv. sporu o poplatky rozhodlo celkem 29 soudců na 4 obvodních soudech. Dohromady padlo 300 rozhodnutí s výsledkem 297:3 ve prospěch bank.

Na druhé straně samotný fakt, že spor vůbec vznikl, vnímáme s hořkostí. Iniciativa Poplatkyzpet.cz déle než rok manipulovala veřejností prostřednictvím kampaně plné nepřesných, zkreslujících a neodborných informací a ve svém důsledku klienty bank poškodila.

Samy protipoplatkové iniciativy, prostřednictvím svých vyjádření v médiích, před časem označily ústavní stížnost za poslední krok svého boje o poplatky. Věříme proto, že nyní dostojí svému slovu a ukončí celou kauzu tak, aby neohrožovala zájmy klientů. Rádi bychom touto cestou vyzvali společnost BSP Lawyer Partners, JUDr. Petra Tomana a další, kteří stojí za Poplatkyzpet.cz, aby se s klienty dohodli na stažení žalob, a nevystavovali je již déle nereálným očekáváním, která pro ně mohou vyústit ve finanční rizika při vedení sporů. Současně je vyzýváme, aby s citlivými údaji, jež od klientů získali, zacházeli korektně a v souladu se zákonem.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy