Co když na celém světě dojde ropa...

22.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Položili jsme si otázku "Co se stane, když na celém světě dojde ropa" a pokoušeli se na ni nalézt odpověď. Je zřejmé, že se rázem začnou v masovém měřítku používat ty dopravní prostředky...

Téma týdne: Jak se žije s benzínem a jak bude bez něj

Už jste někdy přemýšleli o tom, co se stane, když na celém světě dojde ropa? Zajímavá představa, viďte? Schválně jsme si tuto otázku položili a pokušeli se na ni nalézt odpověď.


Prudké zvyšování cen ropy

Odborníci předpokládají, že při současném tempu spotřeby ropy vystačí známé i předpokládané světové zásoby maximálně na 30 až 40 let. Tuto předpokládanou dobu však zkracuje např. stále vzrůstající počet spotřebitelů ropných paliv do svých vozidel, války v zemích, kde se ropa těží nebo ničivé hurikány. Je však zřejmé, že dříve nebo později ropa určitě dojde a je jen na nás, jak se s tím vypořádáme.

Při prvních náznacích "docházení ropy" se dá předpokládat prudké zvyšování ceny ropy. Následně se pak bude rychlým tempem zvyšovat i cena všech ropných produktů, jak např. benzínu, nafty, apod.

... více o zdražování ropy naleznete zde


Podpultové zboží

Dá se předpokládat, že mnoho bohatých lidí této ropné krize využije, jak na vlastní spotřebu, tak jako výhodnou investici do budoucna. Tito lidé si pořídí obrovské nádrže, ukryjí je na dobře střežené místo a nakoupí do nich buď ropu nebo ropné produkty. A až se vyčerpají veškeré zásoby ropy a ropných produktů, někteří z nich budou na černo nabízet svoje zboží za astronomické ceny.


Alternativní paliva

Již dnes některé automobilky ve své nabídce mají automobily, které nejezdí na klasické ropné produkty, ale na alternativní paliva. Jedná se především o tyto paliva:

  • bionafta
    - metyl ester řepkového oleje (MEŘO)
  • elektromobily
    - automobily které jezdí na elektromotor, poháněný bateriemi
  • vodíkový pohon
    - jedná se o rozklad vody na vodík a kyslík
  • propan-butan
    - automobily s motory na propan-butan
  • zemní plyn
    - automobily s motory na zemní plyn
  • hybridní pohon
    - automobil obsahující dva motory, spalovací a elektromotor
    - ve městě stačí elektromotor, v náročnějších režimech vypomáhá spalovací motor
  • palivové články
    - převádí energii, ukrytou v atomech vodíku, přímo na energii elektrickou
    - jedinným vedlejším produktem je voda

V případě ropné krize se dá předpokládat, že všechny automobilky okamžitě zadají svým odborníkům zpracovat plány na změnu výroby motorů na všechny možné druhy alternativních paliv.

Mezi alternativní paliva kromě výše jmenovaných patří i tyto speciální:

  • dřevoplyn
    - již za války jezdily nákladní nebo obrněné vozy s dřevoplynovým kotlem, ve kterém se topilo obyčejným dřevem

... více o alternativních pohonech automobilů naleznete zde


Lidský pohon

Je zřejmé, že již na začátku ropné krize začnou lidé v masovém měřítku používat ty dopravní prosředky, které k pohonu používají lidský nebo zvířecí pohon. V první řadě začnou lidé jezdit na jízdních kolech a na koních. Prodejní cena těchto dopravních prostředků bude prudce stoupat. Bohužel se dá také předpokládat i prudký vzestup počtu krádeží.

"Během války v Bosně a Hercegovině se v Sarajevu všechny ropné produkty, jako například benzín nebo nafta, používaly pouze k vojenským účelům. Městská hromadná doprava nejezdila a lidé, kteří se potřebovali nutně přesunout na jiné místo, začali v masovém měřítku používat jízdní kola. I přes nebezpečí, které tento dopravní prostředek znamenal, to byl nejrychlejší a vlastně jediný způsob přepravy," uvedla redaktorka www.finance.cz Nadja Fehimovič, která v době balkánského konfliktu v Sarajevu žila.


Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: FinTriky