Firemní tip: Zkusili jste operativní leasing?

19.10.2004 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Zatímco finanční leasing vyhledávají fyzické osoby, dávají větší společnosti přednost operativnímu leasingu. Tento druh financování vozového parku pro ně znamená mnoho výhod.

V případě, že vaše firma nevlastní dostatek finančních prostředků na zakoupení vozidel, je jedna z možností jejich pořízení „operativní leasing“. Zvolíte-li si jej pro obnovu vašeho vozového parku, věřte, že nebudete mít žádné starosti s jeho údržbou. O vše se postará leasingová společnost. Odpadnou vám tak starosti s péčí o vůz, stejně tak jako náklady na provoz a údržbu.

Rozdíl mezi finančním a operativním leasingem

Největší rozdíle mezi finančním a operativním leasingem naleznete ve vlastnictví pronajaté věci po ukončení leasingové smlouvy. Zatímco u finančního se stávají předměty majetkem nájemce, u operativního je tomu naopak. Zde majitelem zůstává pronajímatel. Ten pak má nárok automobil prodat či s ním jinak naložit. Finanční leasing také využívají především fyzické osoby, zatímco operativní výhradně právnické.

Odpovědnost leasingové společnosti

U operativního leasingu na sebe každá leasingová společnost přebírá zodpovědnost za rizika s poškozením, zničením či ztrátou používaného vozidla. Samozřejmě ale naleznete tyto případné náklady v jednotlivých leasingových splátkách. Na druhou stranu se firma, která této služby využije, nemusí o nic starat.
S leasingovou společností si například určíte, po kolika kilometrech se budou konat technické kontroly, které se ale započítají také do ceny leasingového předmětu. Samotné náklady na pravidelnou údržbu a opravy hradí sama leasingová společnost. Vzniknou-li ale škody v důsledku nadměrného opotřebení způsobené například nesprávným užíváním vozu, připadají tyto náklady k úhradě nájemci.

Pronájem

Doba pronájmu u operativního leasingu se stává platnou v den zaregistrování vozu na dopravním inspektorátu a ukončí se po uplynutí smluvně dohodnutého počtu měsíců. Bude-li se však skutečný stav najetých kilometrů lišit od stanoveného ročního počtu kilometrů, může se na základě nové kalkulace změnit délka trvání smlouvy.
 
Ukončení smlouvy

Po ukončení doby pronájmu má nájemce po domluvě s leasingovou společností přednostní právo na odkup vozidla. Cena by pak záležela na nájemní a kupní hodnotě vozidla. Jestliže je výhodná nájemní cena, je dobré si smlouvu uzavřít na dlouhou dobu, aby byla na konci pronájmu zůstatková cena co nejnižší.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY