Exkluzivní smlouva se vyplatí

21.10.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Realitní kanceláře jsou zde, aby nám pomohly, co nejlépe prodat či koupit nemovitost. Aby tomu tak opravdu bylo, musíme pečlivě vybrat komu svěříme realizaci obchodu. Ušetří nám to peníze.

Dle zákona číslo 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání ve znění pozdějších předpisů do realitní činnosti patří:

  • nákup nemovitostí za účelem jejich dalšího prodeje a prodej, zprostředkování nákupu, prodeje a pronájmu nemovitostí, bytů a nebytových prostor
  • pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor, pokud jsou pronajímatelem poskytovány jiné než základní služby zajišťující řádný provoz těchto prostor

Realitní činnost patří mezi ohlašovací živnosti volné, což znamená, že provozovatel živnosti musí splňovat pouze všeobecné podmínky.

Všeobecnými podmínkami provozování živnosti fyzickými osobami jsou:

  • dosažení věku 18 let
  • způsobilost k právním úkonům
  • bezúhonnost
  • doklad o absenci daňových nedoplatků
  • doklad o absenci nedoplatků na platbách pojistného na sociálním zabezpečení

Z výše uvedených podmínek je patrné, že podnikání v oboru realit je přístupné skoro pro každého. Důsledkem nevyžadování odborných znalostí a předchozí praxe je obrovské množství realitních kanceláří, které ne vždy poskytují kvalitní služby. Pokud běžný zákazník měl v minulosti špatné zkušenosti s některou realitní kanceláři, pravděpodobně už nebude využívat služby žádné z nich.

Velké realitní kanceláře se shodují, že tuzemský realitní trh potřebuje změnu. Většina zavedených kanceláří uzavírá pouze tzv. exkluzivní smlouvy. Jsou to smlouvy, kterými klient zmocňuje kancelář k výhradnímu zastoupení ve věci prodeje uvedené nemovitosti. Drtivá většina zahraničních zájemců o koupi nemovitosti tuto exkluzivitu od kanceláře, která jim nemovitost nabízí, vyžaduje.

„Před pěti až sedmi lety se přes exkluzivní smlouvy realizovalo až 80 procent obchodů. Dnes je to jen dvacet procent. Prodávající se tím ovšem výrazně poškozují. Cena jde dolů až o deset procent a v průměru o šest týdnů se natahuje doba prodeje. Mnoho realitních kanceláří totiž nemovitost inzeruje pod schválenou cenou a kupující si pak z 15 inzerátů na tutéž nemovitost vybere ten nejlevnější. Oni pak přesvědčí majitele, že za vyšší cenu prodat nejde,“ uvedl majitel relační kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer.

Občas se stává, že se nemovitost nepodaří prodat v stanoveném termínu. V tomto okamžiku je důležitá důvěra klienta v realitní kancelář. Naléhání nebo vydírání neprospívá obchodu. Obvyklá doba na kterou by měla být smlouva uzavřená je šest měsíců. Netrpěliví klienti bez exkluzivní smlouvy se často obrací na víc realitních kanceláří.

„Jedna nemovitost je tak nabízena deseti různými kancelářemi za deset různých cen. To způsobuje v očích případných zájemců nedůvěru. Taková nemovitost se stává zejména díky internetu zprofanovanou a svému vlastníkovi přináší pouze ztráty. Realitní kanceláře musejí svým potenciálním klientům vysvětlit, že dobře prodat jejích nemovitost vyžaduje vysoce odborný přístup, ke kterému ale potřebuje ze strany klientů důvěru, tedy ujištění o exkluzivním zastupování,“ potvrdil viceprezident Asociace realitních kanceláří a majitel karlovarské realitní kanceláře Decim Ivan Žikeš.

Pokud v nejbližší době uvažujete nad prodejem nemovitosti, nespěchejte a vyberte si tu správnou realitní kancelář, která Vám opravdu poskytne profesionální služby.

Další užitečné informace o realitním trhu najdete na stránce www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ