Nové triky šmejdů při podomním prodeji elektřiny a plynu

10.06.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Spotřebitelé se mají více na pozoru. A proto podomní prodejci elektřiny a plynu přichází se stále novými a důmyslnějšími triky. Podívejte se, jaké nové „argumenty“ obchodníci používají a jak se jim bránit.

Často ťukali a zvonili na naše dveře s tím, že nám „jdou zlevnit elektřinu nebo plyn“. Na vidinu slevy nás ale podomní prodejci již neutáhnou. Většina spotřebitelů totiž tuší, že zázračná sleva bývá vykoupena skrytými poplatky nebo nevýhodnou smlouvou. Podomní prodejci jsou tak nuceni vymýšlet stále nové a nové triky, jak domácnosti ošálit a podstrčit jim k podpisu smlouvu.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Jeden z postupů „energetických poradců“ popsala paní Hana K. „U mých dveří zazvonili dva pánové s nabídkou levnější elektřiny a plynu. Chtěla jsem hned odmítnout, ale oni začali argumentovat tím, že pokud jsem jim nedala EIC kód a EAN, jedná se jen o předběžnou smlouvu, kterou si můžu v klidu prostudovat… Podepsala jsem tedy smlouvu bez těchto kódů a následně po prostudování zjistila, že se jedná o změnu dodavatele.“ (Jen pro úplnost – každé odběrné místo na elektřinu má svůj EAN a každé odběrné místo svůj EIC kód. Jde o číselné kódy, které najdete na smlouvách i na fakturách za energie).

Drzost podomních obchodníků se současně s tím, jak roste povědomí o energetickém trhu u spotřebitelů, stupňuje a v některých případech nezná mezí. Další případ nám popsal pan Karel M. „Ano, také já jsem naletěl, ačkoli vím, že bych nic neměl podepisovat jen tak mezi dveřmi. Zazvonil na nás sympatický pár – představili se jako pracovníci Energetického regulačního úřadu, kteří přišli zkontrolovat, zda máme dobře nastavenou sazbu a tarif a zda nepřeplácíme našemu dodavateli. Na závěr jsme podepsali jakési papíry a po jejich odchodu zjistili, že se jednalo o změnu dodavatele. Nešlo tedy o zástupce ERÚ, ale o podomní prodejce.


Kolik v průměru zaplatíte za kWh elektřiny v roce 2014?
Ceny elektřiny pro podnikatele: Změna dodavatele versus e-aukce
Fixovat, či nefixovat? Toť otázka!
Jak reklamovat fakturu za elektřinu?

Jak se podomnímu prodeji bránit

Hovoří se o tom stále dokola: nepouštějte nikoho domů, nepodepisujte nic mezi dveřmi. V reálné situaci je ale těžké odolat, když naproti vám stojí zkušený obchodník, který vlastně vůbec nevypadá jako podomní prodejce. Smlouvy při podomním prodeji přitom nepodepisují pouze senioři, ale také lidé v produktivním věku, kteří jsou obecně ostražitější. „Rady ohledně obrany vůči podomnímu prodeji jsou pořád stejné: vždy si ověřte totožnost osoby, která za vámi s nabídkou levnější elektřiny nebo plynu. Energetickému regulačnímu úřadu není známo, že by zástupci distribučních společností obcházeli jednotlivé domácnosti stávajících zákazníků, nechávali si předkládat faktury závěrečného vyúčtování a nabízeli slevy na dodávky elektřiny a plynu,“ uvedl Jiří Chvojka z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a poukázal tak na další trik podomních prodejců, kteří se často vydávají za zástupce distribučních společností.

Pracovník distributora může vaši domácnost navštívit jen z důvodu odečtu měřidla či jeho výměny. „K výše uvedeným úkonům potřebuje zástupce distributora pouze zpřístupnit daný elektroměr či plynoměr. Jiná součinnost zákazníka není nutná,“ dodal Chvojka.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Praxe ukazuje, že skutečně není záhodno podepisovat žádné dokumenty mezi dveřmi. Ani pokud vám prodejce bude tvrdit, že smlouva není platná, když v ní není uveden některý z údajů. Kromě toho si dejte pozor na to, aby vám podomní obchodník neodnesl faktury – ty si zpravidla vyžádá proto, aby si mohl snadno opsat údaje do smlouvy. „Je zbytečné podpis nové smlouvy uspěchat – jediný profit z rychlého řešení má zpravidla podomní prodejce – pro zákazníka naopak mohou nastat problémy, převážně spojené se zbytečnou finanční ztrátou,“ upozornil Chvojka.

Informujte se na obecním úřadě, zda je ve vaší obci zakázán podomní prodej na základě vyhlášky. Pokud ano, upozorněte podomní prodejce na tuto skutečnost a v případě, že neodejdou, můžete vždy zavolat městskou policii, aby případ prošetřila. „Stejně tak je potřeba postupovat v případě, že se podomní obchodníci vydávají za inspektory ERÚ, zástupce distribučních firem, případně vymýšlejí další falešné a podvodné identity. Jedná se o podvodníky, které by měla policie minimálně pokutovat,“ doplnil Chvojka.

Co je to podomní prodej

Jedná se o pochůzkový prodej, kdy podomní prodejce nabízí zboží či služby dům od domu bez předchozí objednávky. Za porušení vyhlášky zakazující podomní prodej mohou obchodníci dostat pokutu až ve výši 200 000 korun.

Jak odstoupit od smlouvy při podomním prodeji

Ačkoli je podomní prodej ve vaší obci zakázán, neznamená to, že smlouva, kterou jste podepsali je neplatná. Pokud ji chcete „zrušit“, je třeba od ní písemně odstoupit. To můžete učinit do 14 dnů bez udání důvodu. Odstoupení je třeba zaslat poštou – nejlépe doporučeně nebo s dodejkou. Rozhoduje přitom datum odeslání zásilky, nikoli její přijetí na straně dodavatele. Je třeba upozornit na to, že dodavatel není povinen na zaslané odstoupení reagovat, ale pokud jsou splněny zákonem dané podmínky – zejména lhůta – musí ho akceptovat.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ