Prázdná obydlí během dovolené: Jen třetina lidí se bojí vloupání

08.07.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Minimálně jednou do roka jezdí na dovolenou 92 % Čechů, jen třetina z nich se ale bojí vloupání a vykradení. Obyvatelé českých bytů a domů v anketě Raiffeisen stavební spořitelny odpovídali na otázky vztahující se k zabezpečení domácnosti během dovolené.

Více než polovina respondentů tipovala, že by se k nim zloděj stihl dostat do 10 minut. Pouze minimum lidí si však doma instaluje promyšlené zabezpečovací systémy. Brání jim v tom především nedostatek financí.

Jak lidé chrání svá obydlí

Z průzkumu vyplynulo, že nejčastějším opatřením proti vykradení je uzavření všech oken a uzamčení dveří, což dělá 80 % lidí. „Češi svou domácnost před odjezdem na dovolenou zabezpečují stejným způsobem, jako když jdou např. do práce či na nákup, to přiznalo 28 % respondentů,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. V 56 % případů mají Češi doma nainstalovaný bezpečnostní uzamykací systém, jen ve 14 % vlastní bezpečnostní kameru nebo alarm. Velká část z nás (46 %) předává klíče od bytu nebo domu svým známým či sousedům s žádostí o vybírání poštovní schránky, zalévání květin, větrání a pohlídání domova během dovolené. Cennosti a hotovost před zloději ukrýváme na tajná místa v bytě či domě (13,5 %) nebo odneseme mimo byt, např. ke známým nebo do bezpečnostní schránky v bance (7,7 %).

Odjezd na dovolenou prozradíme nevědomky

V rozhlašování odjezdu mimo domov jsme spíš opatrnější. Téměř tři čtvrtiny (72 %) obyvatel uvádí, že o plánované dovolené mluví jen se svými nejbližšími příbuznými a přáteli. Téměř pětina dotázaných pak během dovolené nahrává fotografie na sociální sítě nebo odesílá známým SMS či MMS. Šest procent dotázaných se tím chlubí na sociálních sítích už před odjezdem na dovolenou. Destinaci, kde trávíme dovolenou, mohou prozradit aplikace s možností geografické lokace, ty využívá na dovolené 8,5 % respondentů.

Co nám brání v lepší ochraně domova?

Přes 40 % respondentů uvádí, že by se cítilo bezpečněji, pokud by jejich domácnost byla lépe zabezpečená. V instalaci lepších bezpečnostních prvků ale brání jedné třetině dotázaných nedostatek financí. Jak si s tímto problémem poradit? „Kompletní zabezpečení domácnosti je možné financovat úvěrem od stavební spořitelny. Lze s ním pořídit například bezpečností dveře a zámky, kamerový systém nebo zamřížování či zasklení oken a lodžií,“ říká Jitka Jechová. V případě rodinných domů nebo bytů, které se nacházejí v nižších podlažích, je vhodné nainstalovat bezpečnostní mříže na okna, balkonové dveře a světlíky, dále je užitečné ochránit prosklené plochy bezpečnostními fóliemi zabraňujícími snadnému rozbití.


Anketu realizovala Raiffeisen stavební spořitelna začátkem června 2014. Účastnilo se jí 181 respondentů starších 18 let, 114 z nich bydlí v bytech, ostatní v rodinných domech. Sběr dat probíhal prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI).

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ