Jen tři procenta inzerátů realitních kanceláří obsahuje informaci o energetické náročnosti nemovitosti

07.08.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Právě zveřejněný průzkum aliance Šance pro budovy zjistil, že pouze tři procenta inzerátů českých realitních kanceláří obsahuje také informaci o energetické náročnosti nemovitosti, tedy takzvaný energetický průkaz. Většina realitních kanceláří průkaz vůbec nezveřejňuje. Je přitom povinný ze zákona. Novela zákona podmínky zpřesní.

Aliance Šance pro budovy prověřila celkem 813 nabídek 23 realitních kanceláří napříč všemi kraji. Mezi analyzovanými nabídkami byly domy i byty, prodeje i pronájmy. Pouze 27 z nich poskytovalo zájemci o nemovitost také informaci o energetické náročnosti nemovitosti.

Písmena A-G, která odpovídají určitému energetickému standardu, byla uvedena téměř výhradně u inzerátů na domy, u bytů je realitní kanceláře uvedly jen ve třech případech. Energetickou třídu obsahovaly také výhradně prodeje nemovitostí, ani jeden z inzerátů nabízející pronájem tuto informaci neposkytoval. Pro pronájmy bytů nastane tato povinnost sice až od roku 2016, pro pronájmy rodinných domů platí ale již dnes. Celkem 15 z 23 náhodně vytipovaných realitních kanceláří však nemělo energetické údaje ani u jednoho analyzovaného inzerátu.

Nejlépe si vedla realitní kancelář Areality Vysočina, která měla štítek uvedený u 23 procent zkoumaných inzerátů. Druhá byla realitní kancelář RE/MAX – Czech Republic, která průkazem energetické náročnosti opatřila 10 procent zkoumaných inzerátů. „Podle nás tato informace pomůže lepší orientaci na trhu s nemovitostmi a je důležitým vodítkem pro kupující. Rádi bychom zveřejňovali průkazy energetické náročnosti u všech námi nabízených nemovitostí, jenže řada našich klientů si je odmítne nechat zpracovat,“ uvedl Hanuš Němeček z RE/MAXu.

Povinnost vypracování průkazu energetické náročnosti přitom vyplývá ze zákona o hospodaření s energiemi. Příslušná vyhláška konkrétně říká, že: „Pro účely uvedení ukazatelů energetické náročnosti budovy v informačních a reklamních materiálech při prodeji nebo pronájmu budovy nebo její ucelené části se použije zjednodušená forma znázornění obsahující pouze klasifikační třídu současného stavu celkové dodané energie a její měrnou hodnotu vztaženou na energeticky vztažnou plochu.

Nesplnění této povinnosti je klasifikováno jako přestupek a může být sankcionováno pokutou až 100 tisíc korun pro majitele rodinného domu a až 50 tisíc korun pro majitele bytu.

Zákon automaticky předpokládal, že se povinnost přenese i na realitní kanceláře. Ty jsou však jen zprostředkovatelé prodeje. Připravovaná novela zákona o hospodaření energií z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu nyní plánuje v tomto ohledu zpřesnění, povinnost zveřejňovat průkazy budou mít jmenovitě realitní kanceláře. Pokud od vlastníka nemovitosti neobdrží průkaz, budou podle návrhu muset v nabídce uvést nejhorší energetickou třídu G, jinak se vystaví sankcím i ony.

Aliance Šance pro budovy je přesvědčená, že energetické průkazy mají své opodstatnění. „Mnoho prodávajících zpracování průkazů obchází, protože je považují za zbytečnou investici navíc. Informace z něj však poskytne kupujícímu důležitou informaci o tom, jak je dům energeticky náročný. Například rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tisíc korun na platbách za energie ročně,“ říká k tomu ředitel Šance pro budovy Petr Holub. Státní energetická inspekce se již začala na kontroly průkazů více zaměřovat. Důležité je, aby průkazy byly zpracovány kvalitně.

Minulá vláda v čele s ministrem průmyslu Martinem Kubou chtěla energetické průkazy nahradit fakturami za energie. To by však žádnou objektivní informaci o nemovitosti neposkytlo. Výše plateb za energie se odvíjí například od počtu lidí v domácnosti nebo ve velké míře také od teploty, na kterou daná domácnost topí. Pro srovnání nemovitostí jsou tedy faktury nepoužitelné.


Zdroj: Šance pro budovy

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ