Vánoce jsou svátky (ú)klidu

15.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Ke každoročním povinnostem o vánočních svátcích bezesporu patří úklid domácnosti. Dneska si ukážeme, jak uklízet s úsměvem. Také Vás láká pomyšlení na zářící domov bez námahy?

Téma týdne: Vánoce jsou tady...

Umývání nádobí, vysávání, utírání prachu, žehlení apod. jsou práce, které se staly naší každodenní povinností. Zabírá nám to poměrně hodně volného času, ale jak se říká, čistota je polovina zdraví. Nejen z tohoto důvodu se celý rok snažíme udržovat domov relativně čistý. Existují však i období v roce, kdy si nepřejeme pouze uklizený, ale přímo dokonale zářící dům. Jedním takovým jsou i vánoční svátky. Neprovádíme pouze běžnou údržbu, ale umýváme okna, čistíme čalounění, voskujeme parkety…

Udržet domácnost perfektně čistou během svátků je poměrně dosti náročný úkol. Děti mají prázdniny, návštěvy rodin a přátel se stupňují. Špatné počasí způsobí, že si našich umytých oken nikdo nevšimne. Dvouletý syn sousedky rozšlápne cukroví na našem čerstvě vyčištěném perském koberci. Vosk z krásné vánoční ozdoby se nám rozlije na sedačce. Vybuchne nám mixer a zamaže celou kuchyň, včetně zrovna vyleštěných oken. Děti vřískají a přitom si  hrají v koupelně s kaprem. Pálí se Vám cukroví v troubě…

Máte tohle všechno zapotřebí? Nemají být Vánoce svátky klidu? Naše předvánoční Fintriky Vám poradí, jak si ulehčit život i v těchto svátečních dnech. Dnešní díl se bude věnovat tradiční činnosti v období Vánoc – úklidu.

Nechte si uklidit

Úklidové firmy už nejsou žádnou vzácnosti na trhu v České republice. Leckterá hospodyňka využívá služeb některé ze společností nabízejících úklid domácnosti. V dnešní době, kdy většina žen pracuje, je hříchem trávit volné víkendy úklidem, místo například věnování se dětem nebo koníčkům.

Vhodnou úklidovou firmu si můžeme vybrat v telefonním seznamu nebo přes internet. Musíme si dát pozor, že ne všechny firmy se zabývají úklidem domácností. Některé společnosti se specializuji na úklid větších ploch (budovy, kanceláře apod.)

Poskytované služby se dělí na:

  • pravidelné
  • jednorázové

Pravidelné služby se většinou platí měsíčně dle velikosti plochy uklízených místností. Jednorázové úklidy (po malířích, vzácné příležitosti) se platí dle vykonané práce. Vzhledem k tomu, že většina českých žen využívá právě jednorázové úklidové akce, ukážeme si tabulku s orientačními cenami nejvyužívanějších služeb.

Tabulka: Orientační ceny poskytovaných služeb

Mytí oken

Čištění koberců Čištění čalounění Čištění podlah
vysávání čištění na mokro křeslo pohovka parkety jiné

6 - 12 Kč/m2

2 Kč/m2

8 - 10 Kč/m2

50 - 70 Kč/ks

od 200 Kč/ks

9 Kč/m2

5 Kč/m2

 

Pokud se Vám ceny zdají být vysoké nebo nepřiměřené, zkuste si vynásobit, jak dlouho Vám zabere úklid a hodinovou mzdu z Vašeho zaměstnání. K tomu připočítejte drahé čistící prostředky a prémii za zničené nervy. V době, kdy utrácíme stále více peněz za nové mobilní telefony, špičkovou elektroniku a nová auta, je načase začít myslet i na sebe. Známe pořekadlo „Peníze budou, my nebudeme“ je opravdu na místě.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky