Ceny energií se od ledna 2015 změní i podnikatelům

02.01.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Provoz obchodu, výrobny nebo kanceláře něco stojí. Platby za elektřinu i plyn ukrojí nemalý kus firemního rozpočtu. Stejně jako domácnosti mohou i firmy od ledna 2015 ušetřit v platbách za elektřinu. Záleží mj. i na tom, v jakém regionu energii odebírají, o kolik dodavatel zlevnil nebo zda se mu upsali a sjednali si fixovaný produkt.

Nové ceníky elektřiny, které začínají platit od nového roku, hovoří jasně. Elektřina zlevňuje, a to jak její regulovaná, tak obchodní složka. Cena silové elektřiny, kterou dodavatelé nakupují na burzách, totiž v průběhu roku 2014 klesala. Průměrný meziroční pokles přitom dosáhl 13,9 procent. Proti tomu ovšem působilo oslabení kurzu koruny vůči euru, a to cca o 5 až 6 procent.

S vyhlášením nových ceníků elektřiny dodavatelé čekali na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který každoročně vyhlašuje výši regulovaných poplatků. Očekávání se potvrdilo. „Na snížení regulovaných poplatků se pozitivně podílel setrvalý pokles cen silové elektřiny,“ uvedl Jan Nehoda, místopředseda ERÚ.

O kolik se v průměru sníží podnikatelům regulované poplatky?

  • Pro odběratele ve velmi vysokém napětí (VVN) o 2,1 procent.
  • Pro odběratele ve vysokém napětí (VN) o 1,6 procent.
  • Pro odběratele v nízkém napětí (NN) o 1,4 procent.

Úspory jsou u podnikatelů individuální

Konkrétní úspora přitom záleží na místě odběru elektrické energie (regulované poplatky se liší dle jednotlivých distribučních regionů), charakteru a množství spotřeby. Nemalou roli hraje i cenová politika dodavatele – tedy cena silové elektřiny, kterou energetická společnost podnikateli nabídne. Vzhledem k výhodnému nákupu elektřiny na burze většina dodavatelů od nového roku firmám nabídla nižší ceny.

Podnikatelům jsme od ledna 2015 snížili cenu silové elektřiny ještě výrazněji než domácnostem, a to v průměru o 8,4 procent,“ uvedl například Zdeněk Mařík, energetický poradce společnosti Europe Easy Energy, a dodal: „Dokonce jsme snížili i stálý měsíční plat za odběrné místo ze stávajících 32 na 23 korun. Velikost úspory je ale pro každého podnikatele individuální, protože jejich roční spotřeba je rozdílná.

Firemní zákazníci, kteří mají spotřebu větší, než 300 MWh si přitom podle Maříka mohou sjednat individuální cenu silové elektřiny. Tu dodavatelé stanovují na základě tzv. odběrového diagramu, který ukazuje, jak je energeticky využíváno odběrné místo, zda firma pracuje na více směn nebo má nepřetržitý provoz. Vyjednávání o individuálních cenách na následující kalendářní rok se zpravidla vedou na podzim.

S ohledem na tuto skutečnost není možné přesně určit modelovou úsporu zákazníka-podnikatele v roce 2015. Podle výše spotřeby se může meziroční pokles ceny silové elektřiny u větších odběrů pohybovat v řádu 50 000 až 200 000 korun,“ dodal Mařík.

Snížení ceny elektřiny výměnou za fixaci

Snížení ceny elektřiny pro podnikatele oznámili už v průběhu podzimu také velcí dodavatelé. Ti v některých případech firmám nabídli nové produkty, které se pojí s fixací nebo garancí ceny, a slevu odvíjeli právě od využití podobného tarifu.

O kolik podnikatelům poklesne cena elektřiny, záleží na tom, zda využili v průběhu roku některou z našich nabídek na fixaci cen. Těmto zákazníkům cena od ledna 2015 klesá, ostatním odběratelům se nemění,“ uvedl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON s tím, že cena za distribuci elektřiny poklesne firmám v distribučním regionu E.ON až o 6 procent.

Podobný produkt, který přináší garanci ceny silové elektřiny, připravil podnikatelům i energetický gigant ČEZ. „S tímto produktem získá zákazník výhodnou cenu silové elektřiny a navíc garanci nezvýšení této ceny až do konce roku 2016. Cena zákazníkovi může jen klesat v závislosti na snižování cen silové elektřiny naší základní produktové řady,“ vysvětlila Barborá Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

A jak to bude s plynem?

Ceny zemního plynu jsou více závislé na aktuálním geopolitickém vývoji. Ačkoli řada odborníků očekávala, že by díky rusko-ukrajinskému konfliktu mohly ceny zemního plynu narůst, stal se opak. A tak někteří dodavatelé připravili od nového roku i snížení cen zemního plynu. „Pro podnikatele, kteří mají svojí roční spotřebu plynu větší než 630 MWh, snižujeme od ledna 2015 platbu za roční rezervovanou kapacitu, a to o 56 procent,“ uvedl Zdeněk Mařík.

Podobně jako v případě elektřiny si především velké firmy sjednávají ceny zemního plynu samostatně. „Neregulovaná část ceny plynu je vyjednávána individuálně a jejich výše závisí především na okamžiku uzavření smlouvy. Regulovaná část ceny plynu, která od ledna podraží, je dána cenovým rozhodnutím ERÚ. Přesná výše nárůstu regulované složky závisí na distribučním území, na kterém se zákazník nachází, a na výši a charakteru jeho spotřeby,“ vysvětlil Vladimír Vácha.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ