Černý rok pro stavební spořitelny

24.02.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Letos došlo k drastickému poklesu počtu nově sjednaných smluv stavebního spoření. Méně smluv znamená i menší zisky pro spořitelny. Odrazí se tato situace i na klientech, nebo nemusíme mít obavy z budoucnosti?

Tento týden byly zveřejněny statistiky Ministerstva financí ohledně problematiky stavebního spoření. Nevalné výsledky ovšem málokoho překvapily. Jako nejdůležitější příčinu obrovského poklesu považujeme změny, které přinesla  novela zákona, zejména pak snížení státní podpory. Vliv na počet smluv měly i další faktory. Slibné výsledky kapitálových investicí mnohé lidi nalákaly na vložení prostředků do jiných finančních produktů. S průměrnou výnosnosti na úrovni letošní inflace se občané odmítali spokojit.

"Loňský rok ve stavebním spoření charakterizuje masivní pokles počtu nových smluv, pokles počtu smluv pod šest milionů a zatím nejrychlejší nárůst objemu úvěrů v historii." Těmito slovy shrnul zveřejněnou statistiku stavebního spoření v roce 2004 náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

 

Výsledky roku 2003 byly ovlivněny avizovaným snížením státní podpory. Stavební spořitelny slavily žně, ale zároveň měly obavy z budoucnosti. Dnes už můžeme tvrdit, že se očekávání potvrdila. Vliv novely se nejvýrazněji projevil právě v počtu nově uzavřených smluv. Zatímco od roku 2000 počet nově uzavřených smluv pravidelně přesahoval milion, loni si stavební spoření uzavřelo necelých 315 tisíc klientů.

Vzhledem k tomu, že počet ukončených smluv loni převážil počet smluv nových, došlo poprvé v historii stavebního spoření k poklesu celkového počtu smluv, a to mírně pod hranici šesti milionů. "Očekáváme, že tento trend bude pokračovat a proto bude v letošním roce na státní podpoře vyplaceno méně než za rok 2004," říká Tomáš Prouza.

Lidé si více půjčují

Loni sice došlo k drastickému snížení počtu nově uzavřených smluv, ale nemělo to žádný vliv na počet sjednaných úvěrů. Ten v minulém roce vzrostl o necelých 15 %. Pokud budeme brát v úvahu objem úvěrů dostaneme se dokonce na meziroční nárůst ve výši 38 %. I přes tento rychlý nárůst zůstává výše úvěrů poměrně nízká a poměr úvěrů k uspořené částce pod 40 %. "Aby stavební spoření plnilo svůj cíl, měl by se tento poměr pohybovat alespoň okolo 80 procent," připomíná Tomáš Prouza.

 

Co přinese budoucnost?

Pokles počtu nových smluv a předpoklad dalšího úbytku klientů povede ke snížení zisku stavebních spořitelen. Mnohé z nich už začaly využívat možnost poskytování dalších finančních produktů (penzijní připojištění, podílové fondy...). Přesto se Ministerstvo financí obává, že by spořitelny mohly řešit výpadky zisku na úkor klientů a navrhlo úpravy pravidel ve stavebním spoření.

Ministerstvo upraví zákon o stavebním spoření tak, aby byl ceník platný v okamžiku podepsání smlouvy pro klienta platný po celou dobu spoření, tedy do doby, než klient požádá úvěr nebo dokud neuplyne šest let. "Tato úprava klientům zajistí jasné podmínky hry a znemožní stavebním spořitelnám lákat klienty na sliby, které nebudou mít dlouhého trvání," vysvětluje Prouza.

Další úprava zákona zajistí, aby byl úrok ze státní podpory klientům připisován již od dalšího dne po převedení státní podpory stavební spořitelně. V minulosti si některé stavební spořitelny převedenou státní podporu ponechávaly na svých účtech až jeden měsíc a získané úroky nepřeváděly svým klientům. Po veřejné kritice se stavební spořitelny této praxe vzdaly a novela zákona tuto praxi potvrdí.

Ministerstvo financí v tuto chvíli nebude zavádět migraci klientů. Analýza ukázala, že by povolení migrace mohlo zhoršit pozici klientů a těm, kteří by přešli, zhoršit přístup k úvěrům. "Hlavním smyslem stavebního spoření je právě získání dostupného úvěru a proto nechceme možnosti klientů v této oblasti ohrozit," doplňuje Prouza.

Zvolené úpravy zákona nabízí klientům jasné a neměnné podmínky od okamžiku podepsání smlouvy a zajišťují, že jejich nároky budou plněny. "Během jednání se stavebními spořitelnami jsme u většiny z nich zaznamenali ochotu změnit své chování a proto jsme zvolili míru ochrany spotřebitele obvyklou v Evropě. Pokud by ale stavební spořitelny dále zneužívaly své postavení, bude muset stát v sektoru, který výrazně podporuje, zasáhnout mnohem tvrději," dodává Prouza.

Novela zákona by mohla platit již od května příštího roku. Ministerstvo financí navrhne zapracování změn do novely zákona o stavebním spoření, která je nyní v Poslanecké sněmovně v prvním čtení.

Zdroj: tiskové zprávy Ministerstva financí

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ