Penzijní fondy lidem vezmou část výnosů, získají stamiliony

11.02.2016 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní fondy si propříště rok co rok vylepší své výsledovky o stamiliony korun. Všechny velké fondy totiž o třetinu zvýšily poplatky za správu klientských peněz. Přesněji jejich pevnou část, která se vypočítává z objemu uložených peněz. Klesá naopak část odměny fondům navázaná na jejich výkon. Fondy totiž v posledních letech nevydělávají.

Loni byl jejich výnos podle Asociace penzijních společností po většinu roku v průměru kolem jednoho procenta. Pro představu: kdyby nové sazby odměn platily už loni, fondy by si přišly ke zhruba půl miliardě korun navíc, což by zhruba odpovídalo jejich dvouměsíčnímu výdělku. U pevné sazby by si polepšily zhruba o 700 milionů korun, u poplatků vázaných na výnos by přišly jen zhruba o dvě stě milionů.

„Od února jsme u transformovaného fondu zvýšili poplatek z výše aktiv ve správě z 0,6 na 0,8 procenta,“ uvádí šéf KB Penzijní společnosti Pavel Racocha. „Manažerský poplatek se bude nově pohybovat na horní zákonné hranici,“ říká i Karel Žyla za penzijní fondy Axa. Stejnou sazbu nastavily i penzijní fondy ČSOB nebo České pojišťovny.

Většina českých úspor

Novela zákona o doplňkovém penzijním spoření platná od letošního roku přiznává penzijním společnostem možnost účtovat si za správu úspor ve fondech penzijního připojištění uzavřených podle pravidel do konce roku 2013 poplatek až 0,8 procenta z výše majetku, tedy o třetinu. V takzvaných transformovaných fondech je přitom kolem 92 procent veškerých penzijních úspor Česka, což odpovídá zhruba 330 miliardám korun.

Výměnou za vyšší poplatky přitom klienti nedostávají žádný příslib vyšších výnosů. „Z pohledu investic transformovaných fondů se nic nemění,“ potvrzuje analytička Swiss Life Select Anežka Kneeová. Fondy jsou i nadále vázány zákonnou povinností neprodělat klientům, a proto je jejich výnos dlouhodobě nízký.

„Potenciální výnosnost transformovaných fondů je na nule a příštích deset let se situace nezmění,“ uvádí privátní investiční poradce FINEZ Investment Management Jan Traxler.


Článek vyšel na E15.cz

Autor článku

Jaroslav Bukovský  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY