Počet anonymních platebních karet se ztrojnásobil. Brusel je chce zakázat

16.03.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vypadá úplně stejně jako klasická platební karta, avšak majitel k ní nemusí mít bankovní účet a k jejímu získání nepotřebuje ani občanský průkaz. Obliba těchto anonymních platebních karet v Česku prudce roste, stejně jako v mnoha jiných zemích. A všímají si toho i úřady. Ministerstvo financí nyní v rámci novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu chystá přísnější pravidla při používání těchto platebních prostředků.

„V rámci Evropské unie je sice diskutováno další výrazné omezení těchto nástrojů, neboť jsou pro svoji anonymitu považovány za velmi rizikové, a navíc byly zneužity i ve spojitosti s loňskými teroristickými útoky v Paříži, Česká republika však jejich úplný zákaz v současné době odmítá,“ naznačuje Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

„Oproti těm hotovostním jsou totiž transakce anonymními kartami mnohem snadněji dohledatelné, byť je potřeba k jejich vysledování vynaložit nemalé úsilí,“ dodává.

Už žádné bankomaty

Předplacené anonymní karty jsou na českém trhu teprve od konce roku 2014 a vydavatelé se už musejí připravovat na velké změny.

Oproti současnému stavu novela výslovně ukládá používat anonymní platební nástroje výhradně k nákupu zboží nebo služeb. Nově tedy nebude možné s těmito kartami vybírat hotovost z bankomatu nebo přeposílat peníze z karty na kartu. Z karty si majitel bude smět v hotovosti vybrat maximálně sto eur (v přepočtu zhruba 2700 korun), jinak bude muset ukázat občanku.

Počet vydaných předplacených platebních karet

2014 1611
2015 32746

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty (data ke konci 3. čtvrtletí)

Rovněž už nepůjde vložit či poslat na anonymní kartu prostředky, aniž by se dotyčný, který peníze posílá, identifikoval. Trojici zásadních změn z pohledu anonymních karet uzavírají limity zůstatků, jež zákon povolí. V současné době může majitel dobít kartu maximálně do výše 2,5 tisíce eur (v přepočtu asi 67,5 tisíce korun) za rok. Nově bude tento limit stanoven na 250 eur měsíčně (v přepočtu asi 6750 korun).

Zmíněnou novelu nyní posuzuje Legislativní rada vlády. Evropská unie přitom v současné době uvažuje o opatřeních, která by ve finále znamenala úplný zánik těchto karet.

Anonymní karty jsou vhodné například pro osoby, které jsou zatížené exekucí a nechtějí mít peníze na účtu

Problematice předplacených platebních nástrojů se věnuje Akční plán k posílení boje proti financování terorismu, který byl na začátku února zveřejněn Evropskou komisí.

Brusel zvažuje například zavedení přísnějších limitů, od kterých by byla prováděna identifi­ kace, nebo identifikaci už v okamžiku online aktivace karty, což by v podstatě znamenalo konec jakékoli anonymity.

Konečná podoba těchto plánů se pravděpodobně objeví až s novelizací čtvrté směrnice EU proti praní špinavých peněz. „Kdyby to šlo, zakázala by Unie hotovost úplně,“ poznamenal nejmenovaný právník, kterému týdeník Euro zaslal dotazy ke konzultaci.

Autoři přísnějšího návrhu trvají na tom, že jde o součást plánu boje proti teroristům. „Musíme odstřihnout přístup teroristů k financím a umožnit úřadům, aby mohly lépe sledovat fi­ nanční toky, aby se předešlo útokům, jako byly ty v Paříži,“ prohlásil lotyšský politik a v současné době eurokomisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis, jehož citovala agentura Reuters při příležitosti zveřejnění akčního plánu začátkem února.

Desítky milionů

V Česku se první předplacené karty objevily na podzim 2014. Na konci roku 2014 jich na trhu bylo 13,5 tisíce a loni v listopadu už 32 746. Celkovou sumu zobchodovanou přes tyto karty dostupné statistiky nesledují. Nicméně například ČSOB, která od loňské poloviny roku stihla vydat několik tisíc těchto karet, hlásí, že klienti si dobili na tyto karty už desítky milionů korun.

Marketingově je sice karta ČSOB mířená na děti, jejichž rodiče jim budou touto formou posílat kapesné, kartu však může získat v podstatě každý. S maximálním zákonným limitem ve výši 2,5 tisíce eur se banka vypořádala tak, že pokud si chce kartu někdo dobít na částku přesahující šedesát tisíc korun, musí se identifikovat. Pak může poslat až šest set tisíc korun.

Páka na exekutory

Jakkoli se z marketingového hlediska tyto karty tváří, že hlavní výhodou je pohodlí, snazší kontrola výdajů a bezpečí uložených prostředků, číslem jedna je stále pro majitele karet anonymita. Ukazují to průzkumy a někteří vydavatelé to neváhají otevřeně přiznat. „U karty není do určitého limitu nutné dokládat totožnost. Jedná se tak o vhodný instrument například pro osoby, které jsou zatížené exekucí, a nechtějí proto mít finanční prostředky na svém účtu,“ prohlásil David Tacl, šéf společnosti Prepaid Solutions, která na konci února představila kartu FreePay.

Od koho lze anonymní kartu získat

  • Czech News Center + Mopet CZ: Blesk peneženka
  • Česká spořitelna: Biip
  • ČSOB: COOL karta
  • ČSOB: Dobrá karta COOP
  • mobile2card + ČSOB: MyUniCard
  • Rock Finance + ČSOB: Napka
  • Prepaid Solutions + IDT Financial Services (Gibraltar): FreePay

Předplacené karty jsou v Evropě velmi oblíbené. Podle statistik společnosti Visa roste tento trh v Evropě tempem dvaceti procent ročně. Visa zatím na českém trhu předplacených karet chybí, ovšem letos to hodlá napravit. „Připravujeme vydávání předplacených karet s dvěma českými bankami, a to v polovině roku 2016,“ tvrdí Marcel Gajdoš, regionální manažer společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Zatím jediným vydavatelem je v tomto směru na tuzemském trhu společnost Master Card, která hlásí obrovský zájem.

„Očekáváme, že nárůsty a obliba předplacených karet budou pokračovat díky širokým možnostem uplatnění a výhod. Evidujeme několik dalších zájemců, kteří chtějí předplacené karty uvést tento a příští rok,“ říká bez dalších detailů Miroslav Lukeš, generální ředitel společnosti MasterCard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko. Snahu Evropské unie zatím v reakci na dotazy týdeníku Euro nikdo z oslovených nezmínil jako překážku nebo brzdu zájmu o tento platební instrument.

Konzervativní Češi

Jedničkou na českém trhu předplacených anonymních karet je Blesk peněženka, která nese logo MasterCard a vydala ji dceřiná společnost České spořitelny Mopet CZ společně s firmou Czech News Center na podzim 2014 jako vůbec první anonymní kartu u nás. „Podle našich odhadů je těchto Blesk peněženek v současné době už přes třicet tisíc,“ domnívá se nezávislý odborník Dalibor Chvátal. Svoji předplacenou kartu vydávají i nebankovní subjekty, jako třeba síť obchodů Coop.

V České republice ovšem stále vévodí hotovost. Aktuální data společnosti Visa ukazují, že jen třicet procent objemu nákupu realizovaných u obchodníků platí Češi kartami. „Vyspělé trhy mají z pohledu objemu prostředků utracených u obchodníka okolo šedesáti procent,“ poznamenal Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko. V tomto směru je na českém trhu značný prostor. A stejně jako pomohla zvýšit rozšíření karetních plateb bezkontaktní technologie, mohly by přinést podobný efekt právě předplacené karty, míní Lukeš.


Článek vyšel na webu Euro

Autor článku

Petra Pelantová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ