Nezaměstnaní absolventi? Existuje řešení!

11.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnes je již více než jasné, že samotné dokončení vysoké školy k získání vysněné práce nestačí. Stále více firem klade největší důraz na praxi, ideálně pak spojenou se vzděláním v oboru. Mnoho studentů si už tuto skutečnost uvědomilo a během studia hledají stáže i pozice na částečný úvazek.

Absolventi vysokých škol bývají na trhu práce „rizikovými“ uchazeči. Často nejsou zvyklí na pracovní režim, nemají praxi. Jsou sice stále skupinou s nejnižší nezaměstnaností, ale hledání práce pro ně není snadné, a to jak v České republice, tak i ostatních evropských zemích.

„Podle průzkumů si v roce 2013 našlo práci ihned po ukončení vysokoškolského studia pouze 13 % studentů. Dnes je číslo asi o 8 % vyšší, jelikož si studenti stále více uvědomují důležitost získávání praxe již při studiu. Ať už jde o stáž či přivýdělek formou částečného úvazku. Tyto formy praxe se u nás i v ostatních evropských zemích pro studenty stále více zpřístupňují,“ říká Barbora Pangrácová z pracovního vyhledávače neuvoo.cz.

Čísla mluví jasně. Okolo 80 % zaměstnavatelů upřednostní absolventa s prokazatelnou praxí před nezkušeným absoventem. Studijní výsledky hrají u zaměstnavatelů nesporně menší roli než pracovní zkušenosti.

Situace se však zlepšuje, a to zejména díky snaze studentů nabrat praxi již při studiu. Firmy v Čechách i celé Evropě nabízí jak placené či neplacené stáže, tak i částečné úvazky. Při těch studenti často začínají na nižších pozicích, ale postupně se vypracovávají výš a mají tak přehled o celém chodu firmy. Studentů, kteří zůstanou po vystudování právě ve společnosti, kde byli jako stážisti a brigádnici, je obrovské množství. V České republice je to až 70 % všech studentů, kteří si práci či stáž najdou, v Evropě zhruba polovina.

V dnešní době technologií a internetu už není problém si brigádu či stáž najít. Na pracovních vyhledávačích a portálech bývají specializované sekce přímo pro tento typ zaměstnání. Na neuvoo.cz si může návštěvník vyhledat pozice nejen podle jejich názvu nebo lokality, ale také může najít konkrétní firmu či jiné klíčové slovo.


Zdroj: neuvoo.cz

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU