Vyplatí se malým firmám a živnostníkům měnit dodavatele energie?

14.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Provozní náklady tvoří nemalou část výdajů každé firmy, ať už jde o velkou korporaci nebo drobnou provozovnu. Ceny elektřiny i zemního plynu klesají a letos více než kdy jindy platí, že šetří ten, kdo se zajímá. Kolik může malá firma nebo živnostník ušetřit při změně dodavatele? Jaké dodavatele vybrat?

Už dávno neplatí, že na změně dodavatele elektřiny nebo plynu mohou ušetřit jen velké podniky. Společně s tím, jak roste konkurence na energetickém trhu, dodavatelé jsou stále více ochotni snižovat ceny energií. A na individuální nabídku od energetické společnosti tak dnes dosáhne i živnostník, který byl ještě nedávno mimo hru. Stačí se jen zajímat a počítat (nebo si nechat úsporu nezávazně spočítat na některé nezávislé kalkulačce).

Drobný podnikatel má dnes v podstatě dvě možnosti, jak dosáhnout na nižší cenu elektřiny nebo zemního plynu. Může se zapojit do elektronické aukce energií, nebo oslovit dodavatele a požádat je o vyčíslení individuální nabídky. Výhodou elektronických aukcí elektřiny nebo zemního plynu je nízká cena, která v porovnání s cenami dominantního dodavatele přináší úsporu až 40 procent. Pořadateli aukce ale musí firma zaplatit provize, což je třeba zohlednit při výpočtu reálné úspory. Běžná změna dodavatele je zdarma, ale drobnější odběratel musí počítat s tím, že ceny sice budou nižší, ale nikdy nedosáhnou takové úrovně jako v aukci.

Cenové srovnání: Kolik ušetří malá firma?

Malé podniky, které zatím odebírají elektřinu nebo zemní plyn od dominantního dodavatele v regionu (například ČEZ, RWE, E.ON) a mají nastavený klasický tarif (produkt), přeplácejí stovky až tisíce korun ročně. Kolik by ušetřily běžnou změnou dodavatele, ukazují následující orientační výpočty.

Prodejna

Menší obchod spotřebovává elektřinu především na svícení a osvětlení výlohy. Protože elektřinu nepoužívá na ohřev vody nebo vytápění, využívá běžnou distribuční sazbu C02d. Ročně spotřebuje zhruba 8 MWh elektřiny. Vytápění a ohřev vody je řešen plynovým spotřebičem a ročně se protopí kolem 30 MWh zemního plynu.

Úspory elektřiny

Dodavatel

Roční náklady

Úspora za rok

Dominantní dodavatel

42 736 Kč

0 Kč

Alternativní dodavatel

37 809 Kč

4 927 Kč


Úspory plynu

Dodavatel

Roční náklady

Úspora za rok

Dominantní dodavatel

47 878 Kč

0 Kč

Alternativní dodavatel

40 012 Kč

7 866 Kč


Celková roční úspora


12 793 Kč

Pozn.: Výpočet je pouze orientační. Zdroj výpočtu: www.energetickaporadna.cz

Truhlárna

Menší provozovna spotřebuje ročně 25 MWh elektřiny v distribuční sazbě C25d, protože elektřinu používá také na ohřev vody a napájení výrobních strojů. Vytápění objektu je řešeno zemním plynem se spotřebou kolem 40 MWh ročně.

Úspory elektřiny

Dodavatel

Roční náklady

Úspora za rok

Dominantní dodavatel

87 257 Kč

0 Kč

Alternativní dodavatel

75 812 Kč

11 445 Kč


Úspory plynu

Dodavatel

Roční náklady

Úspora za rok

Dominantní dodavatel

62 378 Kč

0 Kč

Alternativní dodavatel

52 128 Kč

10 250 Kč


Celková roční úspora


21 695 Kč

Pozn.: Výpočet je pouze orientační. Zdroj výpočtu: www.energetickaporadna.cz

Sledujte i obchodní podmínky a bonusy

Aby byla změna dodavatele úspěšná a smysluplná, odběratel by měl vedle ceny sledovat i další důležité aspekty, jako jsou smluvní podmínky, dostupnost služeb nebo servis dodavatele. Energetické společnosti dnes už běžně poskytují různé bonusy domácnostem. Ani drobní podnikatelé nezůstávají podobných pozorností ušetřeni. „Provozujeme například službu E.ON Servis kotlů, kdy se domácnostem i firmám postaráme o pravidelnou revizi jejich plynového zařízení,“ říká Jana Střítězská z Produkt Managementu společnosti E.ON Energie, a.s.

Přestože mohou být podobné bonusy milé, je to především výše úspory, kterou bude každý odběratel sledovat. „Kolik odběratel ušetří je zpravidla individuální. Častěji se dá více ušetřit na způsobu nakládání s energiemi nebo na kombinaci změny dodavatele a jiném používání energií než na pouhé změně dodavatele, kde se může úspora pohybovat přes 15 %,“ upřesňuje Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

Energetické společnosti připravují vedle bonusů i specifické podmínky a slevy pro firmy a mezi sebou si konkurují nejen malé společnosti, ale také velcí dodavatelé. Například společnost E.ON připravila pro maloodběratele z řad podnikatelů produkt Variant PRO. „Ten poskytujeme novým zákazníkům a cena je o 13 % za MWh dodané elektřiny nižší než standardní produktová řada ČEZ Comfort,“ dodává Jana Střítězská.

Společnost ČEZ zase volila strategii, kdy svoji nabídku pro podnikatele staví specificky pro jednotlivé obory podnikání. „Jako příklad můžu uvést nabídku snížení faktury za energie o 15 % pro firmy v oblasti gastronomie nebo hotelnictví. Výhodou je i snadné vyřízení administrativy spojené se změnou dodavatele na nonstop business lince za 5 minut,“ upřesňuje Barbora Půlpánová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU