Platby mobilem se zatím neprosadily. Blýská se na lepší časy?

20.04.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V Česku je v posledních letech patrný obrovský boom bezkontaktních plateb. V této oblasti jsme dokonce na špici mezi evropskými státy. Naproti tomu placení telefonem se zatím příliš neuchytilo. Některé banky dokonce od nabídky NFC plateb chytrým telefonem ustoupily. Jiné ale tuto službu již začínají klientům nabízet nebo se na to chystají v blízké době. Visa nabídne zanedlouho mobilní placení s Komerční bankou a s Českou spořitelnou. Platby mobilem by měly být dostupnější, protože již není nutná spolupráce bank a karetních asociací s telefonním operátorem.

Podle výsledků Visa Europe za finanční rok 2015 vzrostl v České republice celkový počet plateb kartami uskutečněnými u obchodníků o 7,4 procent na 224 milionů transakcí. Na zmíněném počtu transakcí mají 70% podíl bezkontaktní platby. Češi jsou tak v Evropě v bezkontaktním placení stále na špici. Za rozvojem používání platebních karet stojí zejména možnost hradit v prodejnách menší částky bezkontaktně, dále rostoucí využití karet při platbách v e-shopech a konečně také rozšiřování sítě obchodníků přijímajících platby kartami. Obliba bezkontaktních plateb kartami připravuje podmínky pro rozvoj placení mobilním telefonem (smatphonem podporujícím NFC). Veškeré platební terminály umožňující bezkontaktní platby kartou totiž stejně tak umožňují platbu mobilem.

Nové řešení umožňuje vynechat ze hry operátory

Kartové společnosti MasterCard a Visa již od loňska umožňují bankám využít pro mobilní platby řešení nezávislé na telefonních operátorech. Jedná se o tzv. cloudové řešení pomocí technologie HCE (Host Card Emulation). To znamená, že platební kartu již nebude nutné nahrát na SIM kartu a není tedy nutné do systému zapojovat operátory. Mobilní placení tak po nevýrazném úvodu získává impulz, aby se více prosadilo. Že se platby mobilem více rozšíří právě díky HCE, si myslí Luděk Slouka, Senior Product Manager MasterCard pro český, slovenský a rakouský trh se zaměřením na mobilní platby. „HCE lze realizovat díky hotovým HCE platformám umístěným v síti platebních schémat mnohem rychleji než předchozí TSM řešení se SIM vyžadující zapojení vícero subjektů,“ uvedl Slouka. Podle něj je technologie HCE cestou, kterou se bude vývoj ubírat a v současné době se dále rozvíjí tento model a přidávají se i další výrobci nejen telefonů, ale i jiných zařízení, což chápe jako potvrzení správného směru.


Čtěte také:

Mobil místo kreditky bude hitem tohoto roku
Bezkontaktní platby lámou rekordy
5 výhod, které podnikatelům přináší akceptace platebních karet
Předplacené karty čeká velký růst. Jako platební terminál může sloužit tablet či telefon

„Mobilní telefony jsou jen začátkem a otevírají dveře do digitálního světa. Díky Visa tokenizační službě bude možné platit jednoduše a bezpečně také hodinkami nebo náramky a brzy za vás zaplatí třeba přímo vaše auto, televize nebo lednice,“ potvrzuje David Brendl, manažer inovací Visa Europe.

Visa tokenizační služba

Tokenizace chrání data zákazníků tím, že informaci o účtu z plastové platební karty nahrazuje číselnou řadou, tzv. „tokenem“. Tím lze autorizovat platbu, aniž by byly zveřejněny detaily účtu. Přesně to se děje při placení chytrým mobilním telefonem. Služba chrání data zákazníků a umožňuje bezpečné a pohodlné platby prostřednictvím širokého spektra různých technologií. Tokenizace není řešení pouze pro platby mobilem, ale pro jakékoli platby. Pro jednu kartu lze vytvořit libovolný počet tokenů, což zároveň dává finančním institucím možnost flexibilně kontrolovat a spravovat prostředí, v nichž lze konkrétní token použít, čímž pro uživatele vzniká nový způsob, jak platit svou kartou. Například token je nastaven pouze pro určitou mobilní/aplikační službu, nelze ho proto zachytit a použít k nákupu po internetu někde jinde. Pokud tak dojde ke ztrátě nebo krádeži zařízení, může uživatel nebo jeho banka token velmi rychle deaktivovat, aniž by bylo nutné kartu Visa spojenou s tokenem blokovat. Podobně pokud dojde ke ztrátě nebo krádeži karty, může zákazník nadále používat tokenizaci na svém telefonu, než mu bude vydána karta náhradní.

Fio banka ve slepé uličce, GE Money Bank to vzdala

Například Fio banka ale nedávno tak trochu s křížkem po funuse zavedla řešení ve spolupráci s operátorem. „V současné době jsme odstartovali pilotní provoz Fio NFC karet v mobilu. Jde o řešení, kdy je naše platební karta bezpečně uložená na NFC SIM kartě operátora O2,“ uvádí Zdeněk Kovář, tiskový mluvčí Fio banky s tím, že do budoucna zvažuje Fio banka rozšíření na další operátory. Co se týče zvoleného řešení, kdy je nutná součinnost operátora, podle Kováře nebylo HCE ani jiné cloudové řešení v době rozhodování o tomto projektu v ČR k dispozici. Do budoucna ale Fio banka zaměří svou pozornost i na další možnosti bezkontaktního placení, jako je právě HCE, Apple Pay, Samsung Pay a další.

Pár let nazpět byla průkopníkem v oblasti NFC plateb GE Money Bank. Jako první banka v Česku nabídla tuto službu bez omezení všem klientům ve spolupráci s O2. Přitom se chystala i spolupráce s Vodafone, čímž by GE Money Bank pokryla většinu mobilního trhu. Posléze ale od nabídky mobilních plateb ustoupila. „Nyní již službu NFC novým klientům nenabízíme a platby v mobilu (ani HCE) v nejbližší době podporovat nebudeme,“ upozorňuje Lucie Policarová, specialistka komunikace GE Money Bank.

Naproti tomu ČSOB aktuálně pracuje na řešení, které nebude na mobilním operátorovi závislé. „V ČSOB se o nové trendy a možnosti intenzivně zajímáme – technologii NFC při platbách mobilem nevyjímaje. Řešení vázané na SIM kartu nebo určité typy telefonů jsme vyhodnotili jako slepou uličku,“ uvádí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Mnohé banky ve stádiu úvah

Další banky nabídku mobilních plateb zatím zvažují. Například Raiffeisenbank nebo Zuno se ale zatím nechystají tuto službu nabízet. Stejně tak Air Bank, která by ale do budoucna chtěla klientům nějaký způsob placení přímo v mobilu nabídnout. „Zatím jsme se ale pro konkrétní řešení nerozhodli a nemáme tak ani žádný konkrétní plán. Od loňského roku ale klientům jako jakýsi mezistupeň nabízíme alespoň platební nálepku,“ sdělil Vladimír Komjati, tiskový mluvčí a PR manažer Air Bank.

O zavedení plateb mobilem uvažuje rovněž Equa bank. „Pokud bychom řešení realizovali, tak určitě HCE, které je nezávislé na operátorovi,“ potvrzuje Markéta Dvořáčková, ředitelka PR a interní komunikace Equa bank. Podobně je na tom UniCredit Bank, která zvažuje spíše řešení na bázi HCE/tokenizace než spolupráci s mobilním operátorem. Sberbank zatím vyhodnocuje zkušenosti z jiných zemí, kde působí. „V tuto chvíli analyzujeme možnosti z okolních trhů a ze zemí, kde již Sberbank podobné služby nabízí. V těchto aktivitách jsme na začátku, doposud jsme konkrétní technologii nezvolili,“ upozorňuje Hana Drápalová, tisková mluvčí Sberbank.

Bezkontaktní platební nálepka

Bezkontaktní platební nálepka je vlastně zmenšená verze platební karty. Umožňuje mít platební kartu stále po ruce. Lze ji totiž umístit zadní stranu mobilního telefonu, klíčenku, nebo náramek apod.

Mobilní platby 2016: KB a pilotní projekt České spořitelny

Visa chystá ještě v první polovině letošního roku nabídku mobilních plateb s Komerční bankou a s Českou spořitelnou spustí pilotní projekt. „Dále samozřejmě jednáme i s ostatními vydavateli a s některými jsme již v pokročilejší fázi implementace. Informaci o této spolupráci zveřejníme v nejbližších měsících,“ upozorňuje David Brendl. „Již v roce 2012 jsme testovali pilotní projekt na mobilní platby. V letošním roce budeme testovat HCE platby,“ potvrzuje Lukáš Hemek, ředitel podpory retailu a kartového centra České spořitelny s tím, že od roku 2013 ČS umožňuje také placení mobilem prostřednictvím bezkontaktní platební nálepky, která je navázaná na účet klienta a v podstatě supluje platební kartu. MasterCard se k aktuálně chystaným projektům mobilních plateb nechce v tuto chvíli vyjadřovat.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ