Euler Hermes odhaduje, že ceny ropy nebudou mít dopad na celosvětový růst v roce 2005

29.04.2005 | , Euler Hermes
Tiskové zprávy


Podle společnosti Euler Hermes, světové jedničky v úvěrovém pojištění, nebude mít cena ropy, která od počátku roku vzrostla o 40 %, pravděpodobně významný dopad na celosvětový růst, odhadovaný na 2,9 %. Na základě odhadů společnosti poklesne cena ropy v průběhu roku v průměru na cca 40 USD za barel (+5 % oproti roku 2004).

  • Zpomalení světové ekonomiky je za námi

Neustálé zvyšování ceny ropy v průběhu roku 2004 utlumilo od poloviny roku globální ekonomiku a tím, že došlo k nárůstu inflace v Evropě o 0,5 % a v USA o 1 %, rovněž zasáhlo kupní sílu spotřebitelů na celém světě.

Celosvětové zpomalení bude pokračovat i v roce 2005, růst se odhaduje na 2,9 %. Toto zpomalení je však převážně jevem druhé poloviny roku 2004. Za předpokladu, že ceny zůstanou na své stávající úrovni, se negativní dopad nárůstu ceny ropy z ukazatelů inflace postupně vytratí. Situace by se mohla dokonce obrátit, pokud by cena ropy prudce klesla, což by představovalo pro globální ekonomiku během roku růstový potenciál. V eurozóně je též možnost, že klesne euro, jehož pokles by posílil podmínky pro externí obchod v této oblasti.

„Pokud nedojde ke strukturální změně v globální ekonomice, je pravděpodobnost, že ceny komodit zůstanou v příštích dvou letech na své stávající úrovni, nesmírně nízká. Ceny by měly v roce 2005 klesnout, to platí zejména pro cenu ropy,“ sdělil Philippe Brossard, ředitel pro výzkum společnosti Euler Hermes.

  • Předpokládá se, že průměrná cena ropy v průběhu roku 2005 bude činit 40 USD za barel a neměla by mít výrazný dopad na globální růst

Spolu se zpomalením mezinárodního růstu a s oživením produkce ropy v zemích, které nejsou členy organizace OPEC, jako je Rusko, Afrika a Kaspické moře, by se měla celosvětová poptávka zmírnit. To by mělo vést k uvolnění na trhu, snížení rizika nedostatku dodávek a zmírnění cen.

Konec studené vlny na severní polokouli a příchod jara, který s sebou tradičně přináší pokles spotřeby ropných produktů, by měl také napomoci napětí na trhu trochu zmírnit.

„Na základě předpokladu, že toto poněkud výjimečné období růstu cen bezesporu v důsledku studenějšího počasí na konci února a na začátku března je nyní pryč, mohou se ceny zmírnit a postupně se do konce roku snížit na cca 35 USD za barel. Za těchto podmínek by měla průměrná cena ropy v roce 2005 činit cca 40 USD za barel, což představuje 5% nárůst oproti roku 2004. Jestliže k tomuto postupnému snižování dojde v následujících měsících, nebude mít cena ropy žádný dopad na globální růst,“ pokračuje Philippe Brossard.

Ropné deriváty by měly následovat stejný trend jako cena ropy. Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá, než ceny ropy ovlivní ceny etylénu a propylénu, nastane v roce 2005 průměrné zvýšení ceny etylénu o 1 % a ceny propylénu o 7 %.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy